Ramen open tijdens het kerstmenu

0
188

Tijdens het kerstdiner mag je van het kabinet maximaal vier familieleden of vrienden uitnodigen boven de 12 jaar. Alleen hoe zorg je dat je na afloop geen besmettelijke omikron of andere virusvariant mee naar huis neemt. Naast ‘afstand houden’ en ‘thuis blijven bij klachten’ is een andere basismaatregel van het kabinet ‘zorg voor voldoende frisse lucht.’ Maar hoe doe je dat als er bijvoorbeeld vier volwassenen en een paar kleine kinderen op bezoek komen.

Vaste regels zijn er niet voor ventileren. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld hoe oud een huis is en natuurlijk ook hoe groot de ruimte is en hoeveel mensen aan tafel zitten. Hoogleraar gebouwinstallaties Atze Boerstra (TU Delft) onderzocht de afgelopen tijd verschillende corona-uitbraken en weet veel af van ventilatie. ”We hebben natuurlijk geleerd om afstand te houden en dat is uiteraard nuttig, maar waar het vooral ook om gaat is dat je uit elkaars ademlucht blijft. Dat bereik je niet alleen door afstand te houden maar ook door er voor te zorgen dat je goed ventileert.”

Voordat het bezoek komt ventileren door de ramen tegen elkaar open te zetten heeft volgens Boerstra niet zoveel zin. ”Wat wel nuttig is als bijvoorbeeld ‘s middags twee volwassenen met kinderen langskomen bij oma en ‘s avonds twee andere volwassenen is dat je dan daartussen goed ventileert. Bijvoorbeeld de voordeur en de achterdeur een kwartier lang open of twee ramen als je in een flat woont. Op die manier ventileer je de aerosolen van de vorige groep bezoekers er uit.”

Vooral tijdens het kerstdiner of de borrel is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Het is belangrijk dat er aan twee kanten van een huis of flat wordt geventileerd zegt Boerstra. ”Dat heeft met de wind te maken. Er staat altijd wel op één van de twee gevels winddruk. Als je dan zorgt dat aan beide kanten luchtroosters geopend zijn of twee ramen op een flinke kier dan maakt het niet uit waar de wind vandaan komt, dan is er altijd goede doortocht. Als je je raam maar aan één kant open zet en er staat daar dan geen wind dan gebeurt er niet zoveel.” Mocht je huis beschikken over mechanische ventilatie is het ook zeker raadzaam om die aan te laten staan zolang er veel bezoekers zijn.

Kersttrui

Echt lekker behaaglijk zijn geopende ramen natuurlijk niet, maar dat moet maar even stelt Boerstra. ”Dan zal er een plekje zijn op de bank zijn waar het tocht, dan zet je oma daar maar niet neer. Kinderen hebben er vaak niet zo’n last van, die zijn het vaak wel gewend in klaslokalen. Of trek een kersttrui aan.”

Als het bezoek weg is, is het ook raadzaam om nog tien minuten lang goed te ventileren. Bijvoorbeeld door twee ramen tegenover elkaar open te zetten. ”Stel één bezoeker blijkt toch besmet, dan heeft diegene drie uur lang aerosolen met virusdeeltjes in de lucht zitten pompen. Op het moment dat je dan aan het einde even goed de lucht doorspoelt dan verfrist de lucht extra snel voor diegene die achterblijven in het huis. Maar het allerbelangrijkste is en blijft goede ventilatie tijdens het bezoek. En doe vooral ook een zelftest voordat je naar je familie gaat.”

Bron: nos.nl