Raad Westland opnieuw in clinch met minister om islamitische school

0
310

De gemeenteraad van Westland blijft zich verzetten tegen de komst van een islamitische basisschool. De raad gaat beroep aantekenen tegen het besluit van minister Slob om de komst van de school af te dwingen. Die beslissing neemt hij waarschijnlijk morgen.

Het is de raadsleden te doen om de zogeheten ‘indeplaatsstelling’. De minister kan hiermee een gemeenteraad overrulen als die niet volgens de wet handelt. Dat is nog nooit eerder voorgekomen, en gaat dus naar verwachting morgen gebeuren. Dan is de deadline voorbij die Slob de gemeenteraad had gesteld om van mening te veranderen.

Yunus Emre

De kwestie speelt al tijden. In eerste instantie dacht minister Slob dat er niet genoeg belangstelling zou zijn voor een nieuwe vestiging van scholengemeenschap Yunus Emre in Westland, maar de Raad van State bepaalde in april dat de school er toch zou mogen komen. De gemeenteraad besloot vorige week zich desondanks niets van het besluit van de Raad van State aan te trekken en stemde tegen.

De minister vindt nu dat de gemeenteraad moet handelen naar de uitspraak van de Raad van State. Vorige week riep hij de raad op om opnieuw te stemmen over het scholenplan, maar hij kreeg geen gehoor. Daarom gaat hij morgen zelf het scholenplan ondertekenen, waarmee hij de raad gaat overrulen.

‘Onwenselijk’

De partijen LPF, Gemeentebelang Westland en Westland Verstandig, die samen een meerderheid hebben, tekenen nu al beroep aan tegen dat besluit. Dat doen ze enerzijds omdat ze nog steeds tegen de komst van een nieuwe islamitische basisschool zijn. Zo’n school is volgens de partijen praktisch onhaalbaar en onwenselijk in hun gemeente.

Anderzijds spelen er ook praktische zaken mee: de gemeenteraad gaat morgen met reces. Er moet binnen zes weken bezwaar worden aangetekend. Daarom wordt vandaag alvast een voorschot genomen op het besluit dat de minister morgen waarschijnlijk neemt.

Bron: nos.nl