Programmamaker en producent Harry de Winter (73) overleden

0
24

Programmamaker en presentator Harry de Winter is overleden op 73-jarige leeftijd. Hij leed al enkele jaren aan asbestkanker en overleed gisteren.

De Winter was bij het grote publiek vooral bekend als presentator van het langlopende muzikale praatprogramma Wintertijd. Daarnaast was hij de oprichter van een van de eerste productiemaatschappijen in Nederland, IDTV.

“Iedereen werkte nog bij de omroep”, zei hij daarover. “John de Mol werkte bij de TROS. In Amerika had ik gezien dat zelfstandige bedrijfjes televisie maakten. Dat wilde ik hier ook proberen.”

In 1949 werd De Winter geboren in Oss. Zijn vader werkte bij Organon en vond daar in de jaren 60 de anticonceptiepil uit. Daar kwam De Winter pas achter toen zijn vader overleed en Organon een persbericht uitgaf waarin dat stond, vertelde hij in het AD. “Tot die tijd deed hij het voorkomen alsof hij er gewoon met een team aan had meegewerkt.”

Gitaarspelen in het Vondelpark

Hij groeide op in een Joods gezin. Zijn beide ouders overleefden Auschwitz, maar verloren in de Tweede Wereldoorlog hun eerdere partners en een baby. In Oss had hij “geen gemakkelijke tijd als Joods jongetje in een katholiek dorp” en zodra het mogelijk was vertrok hij daar.

Na anderhalf jaar te hebben gewerkt in een kibboets in Israël koos hij voor een studie economie aan de Universiteit van Amsterdam. ‘s Ochtends studeerde hij, ‘s middags speelde hij gitaar in het Vondelpark en ‘s avonds draaide hij als dj op studentenfeesten.

Daarop werd hij ingelijfd door de NCRV, waar hij radioprogramma’s presenteerde. Daaronder was De Filter Furoreshow, dat na zes afleveringen tot De Winters ongenoegen werd gestopt.

Kijk hieronder naar een aflevering van de Filter Furoreshow uit 1976:

In 1977 richtte hij de productiemaatschappij IDTV op, die in de beginjaren vooral popprogramma’s als Je Ziet Maar, Clipparade en registraties van liveconcerten produceerde. In de jaren 90 groeide het bedrijf dankzij goedlopende programma’s als Taxi, Oud Geld, Pleidooi en Wie is de Mol? uit tot het een na grootste productiebedrijf in Nederland.

De Winter kocht de rechten van het van oorsprong Amerikaanse spel Lingo en verdiende goed aan het format door het door te verkopen aan omroepen in allerlei landen. IDTV kreeg talloze prijzen, waaronder twee Nipkowschijven voor Pleidooi en Oud Geld, de Gouden Roos van Montreux voor Taxi en een aantal Gouden Kalveren.

Zelf werd De Winter ondertussen ook bij een breder publiek bekend, vooral als presentator van het tv-programma Wintertijd. Daar ontving hij Nederlanders en soms ook buitenlandse gasten (zoals Cliff Richard, Salman Rushdie en Bill Wyman), met wie hij herinneringen ophaalde aan de hand van hun favoriete muziek.

Het werd van 1999 tot 2010 afwisselend uitgezonden door publieke en commerciële zenders op zowel radio als televisie. In totaal zijn er zo’n 200 afleveringen van gemaakt.

TVOase

Midden jaren 90 verkocht de Winter IDTV voor tientallen miljoenen guldens. Hij begon een nieuwe productiemaatschappij, WinterMedia BV, waarmee hij een kwaliteitszender wilde opzetten met de naam TVOase. Toen dat niet van de grond kwam, stapte hij in Het Gesprek, een commerciële zender waar nieuws en debatten centraal stonden.

Bron: nos.nl