Home Onderwijs Politie, OM en reclassering hadden vermoorde Hümeyra moeten beschermen

Politie, OM en reclassering hadden vermoorde Hümeyra moeten beschermen

Het 16-jarige meisje Hümeyra, dat op 18 december 2018 werd vermoord door haar stalker Bekir E., had beschermd moeten worden door verschillende overheidsinstanties. Maar het gevaar dat zij liep werd niet onderkend doordat politie, Openbaar Ministerie, de reclassering en het meldpunt huiselijk geweld niet samenwerkten, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Hümeyra had bij de politie geen vast aanspreekpunt, waardoor zij haar verhaal steeds opnieuw moest vertellen. Haar dossier werd niet behandeld als stalkingszaak, hoewel E. was veroordeeld voor de bedreiging en mishandeling van Hümeyra, onder toezicht stond van de reclassering en een contactverbod had.

Excuses aan ouders

Minister Grapperhaus noemt de conclusies schokkend. “De overheid is hier vrijwel op alle fronten ernstig tekortgeschoten.” Er hadden afspraken moeten worden gemaakt over haar veiligheid in deze ernstige stalkingszaak, zegt de minister. “Dan had Hümeyra mogelijk inderdaad nog geleefd.” Ook de reclassering had E. veel harder moeten aanpakken, zegt hij.

Grapperhaus heeft zijn excuses aangeboden aan de ouders van Hümeyra. “Ik heb gezegd dat het me ontzettend spijt. Maar je kunt het niet terugdraaien.” Hij wil de hele aanpak van stalkingszaken veranderen zodat voortaan één persoon het overzicht houdt.

‘Geen regie’

Dat was ook de belangrijkste conclusie van de onderzoekers. “Er was geen regie”, zegt inspecteur-generaal Bos. “Door een betere inschatting van het risico dat zij liep hadden er beschermingsmaatregelen genomen kunnen worden.” Of Hümeyra dan nog had geleefd is volgens hem achteraf niet met zekerheid te zeggen. “Nul risico bestaat niet.”

Het meisje had in de dagen voor zij werd vermoord voor de zoveelste keer contact gezocht met de politie omdat zij bang was. Een paar uur voor de afspraak op het politiebureau werd zij voor haar school doodgeschoten door E.. Die gaf zichzelf daarna aan. Zijn strafzaak loopt nog.

Bron: nos.nl

Must Read

Ouders in actie om haperend onderwijs voor hun zorgkind

De actiegroep Boze Ouders eist dat de Inspectie van het Onderwijs gaat controleren of scholen genoeg hulp bieden aan leerlingen met psychische en lichamelijke...

WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten

Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor...

Wekdienst 20/1: Depressiegala gaat door en uitspraak Cornelius Haga Lyceum

Goedemorgen! Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum hoort of het schoolbestuur vorig jaar terecht moest opstappen en het Depressiegala gaat gewoon door, ondanks de ophef...