Podcast De Dag: wat we kunnen leren van vorige economische rampen

0
508

Het IMF voorspelt dat de coronacrisis zal leiden tot de grootste economische krimp sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. De jaren van de Grote Depressie dus, die vooraf gingen aan de Tweede Wereldoorlog. De vergelijking met de jaren rondom de oorlog hoor je vaker. Politici schuwen de oorlogsmetaforen in hun coronatoespraken niet, maar economen en commentatoren wijzen in economisch opzicht juist op andere historische parallellen.

In podcast De Dag bekijken we op welke manier die vergelijking klopt en ook waar hij mank loopt. Hoogleraar sociale en economische geschiedenis Bas van Bavel vertelt met welke economische rampen uit het verleden deze crisis (beter) vergelijkbaar is en welke lessen uit de geschiedenis ons zouden kunnen helpen. Hoofdeconoom van de Rabobank Menno Middeldorp bespreekt de actuele situatie en hoe de ‘wederopbouw’ eruit zou kunnen zien.

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: Elke werkdag hoor je bij De Dag gesprekken die nét even verder graven, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer en zijn gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

De Weerman: iedere week duiken weerman Peter Kuipers Munneke en Fleur Wallenburg in een opvallend weerfenomeen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: Elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

NOS Formule 1-podcast: Amber Brantsen neemt met oud-coureur Jan Lammers en verslaggever Louis Dekker iedere maandag na een Grand Prix de race door.

POEN: De podcast over economisch nieuws. Verslaggevers Charlotte Waaijers en Nik Wouters duiken iedere dinsdag in een ontwikkeling in de wereld van het geld. Waardoor je beter begrijpt hoe de economie werkt en wat je ermee moet.

Bron: nos.nl