Pandajong Fan Xing viert laatste verjaardag in Nederland

0
292

Pandajong Fan Xing heeft in Ouwehands Dierenpark zijn tweede verjaardag gevierd, zijn laatste in Nederland. Dit najaar verhuist het dier naar China om ingezet te kunnen worden in een fokprogramma.

De dierentuin trakteerde Fan Xing op een ingepakt stukje bamboe, het enige voedsel dat de diersoort eet. Voor bezoekers was het mogelijk zich als panda te laten schminken.

Het is de enige keer dat bezoekers bij de verjaardag aanwezig kunnen zijn: vorig jaar was het dierenpark gesloten vanwege corona. Overigens bracht het jonge dier de dag toen voornamelijk slapend door: het was moeder Wu Wen die de traktaties toen opat.

Fan Xing was twee jaar geleden de eerste panda die ooit in Nederland werd geboren. Zijn naam verwijst naar Vincent van Gogh, in China de bekendste Nederlandse schilder.

Zijn ouders Xing Ya en Wu Wen waren drie jaar eerder vanuit China naar ons land gekomen. Volgens de afspraken met China blijven alle drie de dieren eigendom van het fokprogramma daar.

Welpjes mogen van China in principe vier jaar in het buitenland blijven, maar Ouwehands kiest ervoor het diertje al eerder te laten gaan. In het wild verlaat een panda zijn moeder ook na een jaar of twee en de zoo wil dat natuurlijke proces zoveel als mogelijk volgen. Fan Xing zal pas over een paar jaar zelf worden ingezet voor de fok, als hij geslachtsrijp is.

De reuzenpanda, die alleen in China in het wild voorkomt, was lange tijd extreem bedreigd. Dankzij het internationale fokprogramma zijn er de afgelopen jaren meer exemplaren van de diersoort bij gekomen is en geldt de soort tegenwoordig als ‘kwetsbaar’.

Bron: nos.nl