Opnieuw te weinig bedden in Ter Apel, en ook geen bussen voor vervoer

0
211

In het aanmeldcentrum in Ter Apel zullen vannacht opnieuw mensen de nacht zittend op een stoel moeten doorbrengen. Er is voor zeker vijftig mensen geen bed beschikbaar, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Zij krijgen een stoel in de wachtruimte van het gebouw.

De ongeveer 50 asielzoekers voor wie in Ter Apel geen slaapplaats is, kunnen in principe terecht in Roosendaal. Die Brabantse gemeente is bereid ze onderdak te bieden, maar er zijn geen bussen beschikbaar om ze te vervoeren.

Een tweede groep van eveneens 50 mensen, voor wie in het aanmeldcentrum ook geen plaats is, wordt overgebracht naar het Gelderse Beuningen. Daarvoor zijn wel bussen beschikbaar.

Onvoorstelbaar

Dat er geen bussen zijn om mensen naar Roosendaal te brengen heeft onder meer te maken met problemen op het spoor, waarvoor veel bussen zijn ingezet. Ook speelt mee dat er in deze tijd van het jaar veel schoolreisjes zijn. Een woordvoerder van het COA noemt het onvoorstelbaar dat er een tekort aan bussen is. “Als er wel een bus was, waren die mensen gewoon naar Roosendaal gebracht.”

Het COA zegt dat mogelijk meer dan 50 mensen de nacht op een stoel moeten doorbrengen, als zich vanavond nog meer mensen melden.

Morgen zijn er in ieder geval wél bussen om mensen naar Roosendaal te brengen. “Dat betekent dat die mensen vandaag geregistreerd zullen worden, en morgen geregistreerd naar Roosendaal zullen reizen”, zegt de woordvoerder.

Mondjesmaat

De situatie in Ter Apel is al tijden problematisch. Vorige week was de nood zo hoog dat asielzoekers de nacht dreigden te moeten doorbrengen op een grasveld bij het aanmeldcentrum. Er waren in de avond al dekens uitgedeeld, toen ze op het laatste moment naar binnen werden gehaald. Ook toen werden ze ondergebracht in een wachtruimte.

Staatssecretaris Van der Burg probeert al tijden gemeenten over te halen meer opvangplekken beschikbaar te stellen, maar dat gebeurt maar mondjesmaat. Vandaag werd wel bekend dat Delft, om Ter Apel te ontlasten, tijdelijk 200 asielzoekers gaat opvangen. Er komen woonunits te staan op het terrein van de TU Delft. De noodopvang is in principe voor vijf maanden en moet zo snel mogelijk opengaan.

Bron: nos.nl