Home Onderwijs Onderwijsstaking van de baan of niet? Onduidelijkheid voor ouders

Onderwijsstaking van de baan of niet? Onduidelijkheid voor ouders

Hebben basisschoolleerlingen nou vrij komende woensdag of niet? Daarover is veel onduidelijkheid. Er stond een landelijke lerarenstaking gepland, maar in welke omvang die doorgaat is onduidelijk nadat gisteren is bekendgeworden dat het kabinet extra geld uittrekt voor het onderwijs.

De grootste onderwijsvakbond AOb blies na het nieuws over het extra geld de landelijke stakingsdag af. Veel ouders hadden echter eerder al te horen gekregen dat ze voor woensdag iets moesten verzinnen voor hun kroost, omdat de leraren naar Den Haag zouden gaan.

Maar de afzegging van de AOb betekent niet per se dat er geen leraren naar Den Haag gaan. Niet alle leraren en schoolbesturen zijn het er namelijk mee eens dat het is afgeblazen.

De relatief kleine onderwijsbond Leraren in Actie roept de leden op woensdag alsnog te staken. Actiegroep PO in Actie neemt afstand van het akkoord, omdat aanhangers massaal hadden laten weten in een poll op Facebook dat ze tegen zijn (9912 tegen, 89 voor). PO in Actie roept leraren daarom op om woensdag naar de publieke tribune van de Tweede Kamer te komen.

Sommige scholen moeten de stemming onder hun leraren nog peilen voordat duidelijk is of er woensdag gewerkt wordt en hebben nog niets gecommuniceerd aan ouders. Uiteindelijk zijn het de leraren zelf die bepalen of ze gaan staken of niet.

Onduidelijk dus voor ouders of de oppas, opvang, sportclinic, snipperdag of andere noodgreep weer kan worden afgezegd. Veel scholen zullen daar waarschijnlijk maandag pas over communiceren, als ze weer open zijn.

Frank Koelen is directeur van twee basisscholen, in Dodewaard en Geldermalsen. Zijn scholen blijven woensdag naar alle waarschijnlijkheid gesloten. “Dat ga ik mijn teams in ieder geval adviseren. Geen echte staking, maar wel als signaal de deuren dichthouden.”

Omdat het nieuws over het extra geld gisteren kwam toen veel scholen al waren gesloten, hebben veel ouders nog niets gehoord over het al dan niet open zijn van de school van hun kinderen.

“Het was een ongelukkig moment”, zegt Koelen. “Je moet ouders informeren, want die zien ook de berichten in de media en die denken misschien dat de school toch open is. Maar dat betekent wel dat ik mijn leraren moet lastigvallen in het weekend over hun visie.”

De directeur haalt er nog wel een wrang voordeeltje uit dat zijn scholen waarschijnlijk gesloten zijn. “Vanwege de werkdruk is er veel achterstallig werk, dat kunnen we dan woensdag doen.”

De Deurzakkers

Basisschool Baardwijk in Waalwijk heeft een andere oplossing, vertelt de directeur aan Omroep Brabant. De school gaat open, maar de leraren geven geen les. Wel zijn er gastlessen. “Zo komt De Deurzakkers langs voor muziekles. Ook geven een architect, een dirigent, de brandweer, de Belastingdienst en gemeenteraadsleden les”, zegt directeur Peter de Been.

Ook deze directeur ziet mogelijkheden om de werkdruk te verlagen. “We willen zo laten zien hoe mooi en leuk het onderwijs is”, vertelt hij. “Misschien trekt deze dag net wat ouders, buurtbewoners of gastdocenten over de streep, die een baan in het onderwijs overwegen.”

Eerder legden duizenden leerkrachten al hun werk neer om te staken. Om te kijken hoe druk de leerkrachten anno 2019 eigenlijk zijn, liep de NOS toen een dag mee met juf Yvonne:

Bron: nos.nl

Must Read

Nieuwswekker: Rechtszaak Peter R. de Vries + Graffiti opsporen

Goedemorgen! Het is weer maandag, tijd voor een nieuwe week. Misschien heb je deze week herfstvakantie en lig je nog lekker in bed. Of...

‘Woonopstand’ in Rotterdam: ‘Ze houden geen rekening met ons’

In Rotterdam komen tegenstanders van het huidige woonbeleid vandaag samen om te protesteren. Een 'woonopstand' noemen ze het. Net als bij het woonprotest in...

Klimaatwetenschappers: nul uitstoot in 2050 is te laat

Vooraanstaande klimaatwetenschappers waarschuwen dat 2050 te laat is om de CO2-uitstoot naar praktisch nul terug te brengen. Het jaartal dat genoemd wordt in de...

Waarom worden jongeren met een migratieachtergrond vaker verdacht van een misdrijf?

Wat is er gebeurd? Waarom is dit nieuws? Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken naar een verband tussen de cijfers en de daadwerkelijke aangiftes....

Nieuwswekker: Winnaars tv-prijzen bekend + Herfstvakantie

Het is vrijdag! Bijna tijd voor weekend en misschien wel herfstvakantie. Maar eerst nog even een dagje school. In deze Nieuwswekker lees je wat...