Onderwijsinspectie: digitale beveiliging hoger onderwijs moet beter

0
173

De digitale veiligheid op hogescholen en universiteiten moet beter. Dat concludeert de Onderwijsinspectie in een onderzoek. De instantie verwacht dat die bevindingen ook gelden voor het mbo, middelbare scholen en het basisonderwijs.

“Net als andere sectoren moet het onderwijs aan de slag”, zegt inspecteur Ellen Jagtman. “Dat is nodig voor de continuïteit van het onderwijs, daarom moeten onderwijsbestuurders zich hier druk over maken.”

Sinds de ransomware-aanval op de Universiteit Maastricht is de beveiliging bij veel instellingen wel verbeterd, maar niet overal.

Er zijn grote verschillen tussen onderwijsinstellingen: bij sommige instellingen is het goed geregeld, maar sommige schoolbesturen bemoeien zich weinig met de ict-beveiliging. “Maar je moet als schoolbestuurder weten wat het risico is en wat je ertegen kunt doen”, zegt Jagtman.

Overheid

De overheid zou ook zijn steentje moeten bijdragen, vindt de inspectie. Zo zou het Nationaal Cyber Security Centrum beter informatie kunnen delen met de onderwijsinstellingen; dat gebeurt nu maar deels.

Ook zou de overheid instellingen kunnen helpen hun beveiliging op orde te krijgen. “Al die onderwijsinstellingen moeten niet elke keer het wiel in hun eentje moeten uitvinden.”

Bron: nos.nl