OMT-advies: ‘Op meer plekken en momenten medisch mondmasker dragen’

0
360

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft vandaag het kabinet geadviseerd dat mensen een chirurgisch mondmasker (minimaal type 2) moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden. Dat kan zijn in winkelstraten, bij sportevenementen, tijdens demonstraties en op drukke markten.

Ook in publieke binnenruimtes waar mensen bijeenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, wordt een chirurgisch mondkapje (zie kader) geadviseerd. Ongeacht of er afstand gehouden kan worden, adviseert het OMT dat iedereen vanaf 13 jaar continu een mondkapje draagt, ook wanneer iemand zit, behalve als er wordt gegeten of gedronken.

Locaties waarvoor dit geldt zijn hogescholen en universiteiten, horecagelegenheden, binnen-evenementen, culturele instellingen, bedrijven en kantoorruimtes en sportinstellingen, behalve wanneer iemand aan het sporten is.

Het OMT schrijft in zijn advies dat kwetsbare personen een zogenoemd FFP2-masker kunnen overwegen in “ongecontroleerde” situaties. Hiermee bedoelt het adviesorgaan situaties waar er sprake is van veel bewegingen, waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, waar wordt gezongen of geschreeuwd en waar de ventilatie in een binnenruimte mogelijk onvoldoende is.

De kwaliteit van niet-medische maskers die van verschillende stoffen zijn gemaakt wordt niet bewaakt, zegt het OMT. Dat is in lijn met internationale adviezen zoals van de WHO.

Op dit moment is het dragen van mondkapje verplicht op publieke locaties, zoals de supermarkt, het openbaar vervoer, de horeca en het onderwijs. Veel publieke locaties zijn tijdens de lockdown gesloten, maar mensen moeten wel een mondkapje blijven dragen op plekken waar dit verplicht is. Bijvoorbeeld wanneer iemand in een winkel een bestelling komt ophalen.

Bron: nos.nl