OM blundert voor vierde keer met foto’s kroongetuige

0
199

Naar nu blijkt heeft het Openbaar Ministerie voor de vierde keer per ongeluk foto’s verspreid van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. In juni zijn opnieuw foto’s in het strafdossier terechtgekomen. De verdediging van Nabil B. is door het OM ge├»nformeerd over de fout.

In april en december vorig jaar en ook begin dit jaar ging het ook mis met foto’s van Nabil B. De laatste keer was in februari bij het samenstellen van een digitaal bestand. Het Landelijk Parket van het OM zei toen dat de zaak hoog werd opgenomen en dat de procedures rond digitale strafdossiers zouden worden aangepast.

Ook nu weer betreurt het OM de gang van zaken. In een verklaring wordt gesproken van “een erg pijnlijke fout.” De foto’s zaten volgens het OM in processen-verbaal uit de zaken Roos en Doorn. Die gaan over een vergismoord en een poging om het werkelijke doelwit alsnog te liquideren. Dat gebeurde in januari 2017, toen in de Utrechtse wijk Overvecht een man werd aangezien voor een crimineel uit dezelfde flat. Nabil B. is in deze zaak verdachte.

Volgens het OM zijn de documenten uit de zaken Roos en Doorn in juni toegevoegd aan het toch al omvangrijke dossier Eris. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit niet had mogen gebeuren, staat in de verklaring. Het OM zegt er alles aan te doen om de foto’s zo snel mogelijk uit het dossier te verwijderen.

Peter R. de Vries treedt op als adviseur van de kroongetuige en ook hij is door het OM op de hoogte gesteld van de fout. De Vries plaatste vanavond een screenshot van de mail op Twitter.

Peter Schouten, advocaat van Nabil B., verwijt het Openbaar Ministerie vreselijke onzorgvuldigheid: “Veiligheid, veiligheid, veiligheid. Het zet onze cli├źnt enorm onder druk en maakt zijn opsluiting heel erg zwaar. Een schoolmeester die twee vechtende kinderen uit elkaar moet halen doet beter werk.”

Volgens Schouten ontbreekt het bij het OM aan een goed controlesysteem: “Niemand voelt zich eindverantwoordelijk. In die cultuur kunnen dit soort fouten keer op keer worden gemaakt.” Op de vraag of hij stappen onderneemt zegt Schouten: “Wat kunnen we doen? Het kwaad is weer geschied. Voor de vierde keer.”

Het Marengo-proces gaat over een serie liquidaties en pogingen tot moord. Hoofdverdachte Ridouan Taghi werd bijna een jaar geleden aangehouden in Dubai.

Een week nadat bekend was geworden dat Nabil B. verklaringen had afgelegd, werd een broer van hem vermoord. Een van zijn advocaten, Derk Wiersum, werd in september vorig jaar op straat in Amsterdam doodgeschoten.

Bron: nos.nl