NS past omroepbericht ‘aanrijding met persoon’ aan

0
356

Vanaf 15 december roept de NS bij vertragingen door een (vermoedelijke) zelfdoding op het spoor niet langer om dat het om een ‘aanrijding met een persoon’ gaat. Op stations en in de online reisinformatie wordt vanaf dan gesproken van een ‘aanrijding’. Dat heeft de NS besloten na een onderzoek naar de omroeptekst van het Trimbos-instituut.

Uit dat onderzoek bleek dat treinreizigers de tekst ‘aanrijding met persoon’ wel duidelijker en informatiever vinden dan de alternatieve meldtekst ‘inzet van hulpdiensten’, maar dat de tekst ook meer boosheid oproept ten opzichte van degene die is aangereden. Bovendien kan communiceren over zelfdodingsmethodes bijdragen aan imitatiegedrag, aldus het Trimbos-instituut.

De tekst ‘inzet van hulpdiensten’ roept minder associaties op met zelfdoding, blijkt verder uit het onderzoek. Op advies van de onderzoekers besloot de NS de huidige omroep aan te passen. Maar de spoorwegorganisatie koos niet voor de onderzochte tekst ‘inzet van hulpdiensten’, maar voor het algemenere ‘aanrijding’.

In een verklaring wijst de NS op de situatie in Engeland, waar de omroeptekst ‘inzet van hulpdiensten’ onlangs juist werd aangepast. De tekst zou reizigers te veel doen denken aan de grootschalige inzet van hulpdiensten na aanslagen. “Dat wilden wij voorkomen”, aldus NS-woordvoerder Iris Reshef.

De NS besloot tot het onderzoek naar de omroeptekst omdat er geregeld reacties over binnenkwamen van bijvoorbeeld zorgverleners. “Zij vroegen zich af of dit nou de beste manier was”, vertelt Reshef. “Uiteindelijk zijn we nu dus op ‘aanrijding’ uitgekomen, in samenwerking met het Trimbos-instituut en ProRail. Het is bij zoiets altijd zoeken. Je wilt aan de ene kant de juiste informatie bieden, maar je wilt ook weer niet dat de tekst te beeldend is. Dat mensen er een plaatje bij gaan vormen in hun hoofd.”

De nieuwe omroep is vanaf 15 december te horen. Op die dag gaat ook de nieuwe dienstregeling in.

Bron: nos.nl