Nog steeds problemen op Schiphol na grote tankstoring

0
317

De gevolgen van de grote tankstoring van gisteren zijn ook vandaag nog merkbaar op Schiphol. Op de luchthaven wachten nog steeds mensen op hun vlucht. Reizigers die vandaag vertrekken moeten rekening houden met vertragingen.

In totaal werden gisteren zo’n 300 vluchten geannuleerd, waardoor tienduizenden reizigers vertraging opliepen. “Gelukkig is er vannacht nog wel veel ingehaald en konden veel mensen alsnog vertrekken”, zegt een woordvoerder van Schiphol.

Ongeveer 1300 reizigers die al voorbij de veiligheidscontrole waren, maar niet meer konden vertrekken, hebben de nacht doorgebracht op veldbedden in de vertrekhal. Andere mensen sliepen op andere plekken op de luchthaven, zijn weer naar huis gegaan of zijn in hotels ondergebracht door luchtvaartmaatschappijen.

Die zijn ook nu nog steeds druk met het omboeken van vluchten, zegt de Schiphol-woordvoerder. Dat is vaak lastig, omdat veel vluchten in deze vakantieperiode al vol zitten. Hij adviseert ook mensen die vandaag een vlucht moeten halen, contact op te nemen met de vliegmaatschappij.

Passagiers zijn boos over de manier waarop het allemaal verloopt:

Op het vliegveld zelf is het druk. “Het is een beetje een gekke sfeer”, zegt verslaggever Marc Hamer in het NOS Radio 1 Journaal. “Het is een soort Schiphol in twee snelheden. Veel reizigers die vandaag vliegen, lopen meteen door en aan de zijkant zitten mensen die gisteren niet konden vliegen en nog op het vliegveld hangen.”

Bij de informatiebalies staan boze mensen te wachten op een nieuwe vlucht. Een man die gisteravond om 17.40 uur zou vliegen, wacht nog steeds op het vliegveld. Hij vindt dat hij te weinig informatie heeft gekregen. “We hoorden dat onze vlucht geannuleerd was en daarna zijn we in de steek gelaten. We hebben de hele nacht op een bankje gelegen.”

Bij de informatiebalie van Transavia heeft hij net te horen gekregen dat de vliegmaatschappij niets voor hem kan doen en dat hij voor meer informatie bij zijn touroperator moet zijn.

De storing begon gisteren rond 13.00 uur bij Aircraft Fuel Supply, het bedrijf dat de vliegtuigen op Schiphol van brandstof voorziet, en was om 21.00 uur opgelost. Door de problemen konden tientallen vliegtuigen geen brandstof tanken. Over de oorzaak van de storing is nog weinig bekend, zegt de Schiphol-woordvoerder. “Dat moet blijken uit de evaluatie, maar hier willen we nog heel veel meer over weten. Het was een onacceptabele dag.”

Bron: nos.nl