Nog geen duidelijkheid over repatriëringsvluchten uit Marokko

0
176

Het is nog niet duidelijk of Marokko repatriëringsvluchten naar Nederland toestaat. Transavia wil gestrande reizigers met extra vluchten ophalen, maar moet wachten op toestemming van de Marokkaanse autoriteiten. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is in gesprek met Marokko over het hervatten van vluchten.

Het luchtruim voor vluchten tussen Marokko en Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is sinds middernacht gesloten vanwege het coronavirus. Volgens Marokkaanse media is dat vanwege “nieuwe varianten” van het virus.

Het vliegverkeer vanaf Marokko naar België en Frankrijk is niet stilgelegd. Het ministerie raadt reizigers dan ook aan om via alternatieve routes terug naar Nederland te komen en contact op te nemen met hun reisorganisatie.

Transavia wijst erop dat het vorig jaar ook is gelukt om gestrande reizigers te repatriëren toen Marokko het luchtruim sloot. “Toen hebben we samen met andere partijen de vluchten gedaan en is het ook goed gekomen. Maar dat heeft wel een paar dagen geduurd.”

Een van de gestrande reizigers, Rabia, zit in de havenstad Al Hoceima. Ze vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat het plotselinge sluiten van het luchtruim heeft geleid tot stress: “De kinderen beginnen maandag met school. Als de overheid een beetje aan ons had gedacht, hadden we deze stress niet gehad.”

Voor Rob van Helvoort, eigenaar van reisbureau Middenoostenreizen in Den Bosch, kwam het nieuws als een verrassing. “We hebben al onze reizigers proberen te contacteren, sommigen zaten in onbereikbare gebieden, in de woestijn bijvoorbeeld. Dus die hoorden het pas toen het verbod al was ingegaan.” De meeste mensen vliegen vandaag via Brussel terug, zegt Van Helvoort. “Het kan wel, maar het zijn de laatste vluchten. De vluchten naar België zitten allemaal vol voor vandaag.”

Deze mensen vlogen gisteren toch vanaf Schiphol naar Marokko:

Bron: nos.nl