Nog even wachten met studeren: aanbieders van tussenjaren zien ‘stormloop’ in vraag

0
477

Na een coronadip in het schooljaar 2020-2021 zien veel bedrijven die reizen of opleidingsprogramma’s voor tussenjaren aanbieden een stijging in het aantal boekingen, blijkt uit een rondgang van NOS Stories. In zo’n tussenjaar kiezen jongeren ervoor om na hun eindexamen op de middelbare school en voor de start van hun studie bijvoorbeeld te gaan werken of reizen.

“We staan op dit moment zelf ook versteld van de enorme vraag”, zegt een woordvoerder van Bonaire Break, een organisatie die een reis van zes weken naar Bonaire aanbiedt. “Er zijn jongeren die vorig jaar al aangaven graag mee te gaan, maar toen kon het nog niet. Zij worden nog bovenop de grote nieuwe groep aanmelders geteld. Dit jaar gaan er tussen de 128 en 160 jongeren mee.”

Ook Education First, een organisatie die taalcursussen aanbiedt in verschillende landen, ziet een verdubbeling van het aantal aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar. “Tot nu toe gaan er 300 jongeren met ons naar het buitenland, waarvan 250 voor een heel schooljaar en de rest voor de duur van twee tot drie maanden”, vertelt woordvoerder Emma Kraak. “Dat is ook 20 tot 25 procent meer dan in bijvoorbeeld 2019, toen van corona nog geen sprake was.”

Stormloop

Anouk van Putten van Cultural Care, dat jongeren als au pair koppelt aan buitenlandse gezinnen, spreekt van een ‘stormloop’ aan geïnteresseerden. “Uiteindelijk gaan er zo’n 200 tot 300 jongeren als au pair via onze organisatie naar het buitenland. Dat is meer dan vorig jaar en vergelijkbaar met pre-coronajaren. Maar we merken wel dat de interesse en vraag flink is toegenomen. We zaten dit jaar op meer dan 5000 telefoontjes van jongeren die met ons mee willen, maar dat kan dan ook pas over een paar jaar zijn.”

Cultural Care koppelt de jongeren vooral aan gezinnen in de Verenigde Staten. “Dat land laat in principe nog geen jongeren rechtstreeks uit Nederland toe, maar als je via Curaçao reist kan het wel. De jongeren die ons massaal benaderden gaven vooral als redenen voor hun interesse op dat landen als Australië nog op slot zitten en studies zelf nog voorzichtig zijn met hun buitenlandprogramma’s.”

Meeke Denissen (17) is een van de jongeren die in het tussenjaar naar het buitenland gaat. Ze gaat als au pair aan de slag, maar blijft bewust nog even in Europa. “Ik ga een jaar naar Luxemburg en heb vooral voor een tussenjaar gekozen omdat ik vloeiend Frans wil leren spreken.”

En ook de 18-jarige Gijs Grottendieck gaat werken aan zijn Frans, in Parijs. “Om te ontsnappen aan de studiekeuze en omdat ik na dit levenloze jaar wel zin heb in iets nieuws.”

Max Ensing van 18 jaar pakt het anders aan. Corona of niet: hij gaat voor minimaal een half jaar op wereldreis. In zijn planning kreeg hij wel last van het virus, maar vooral omdat hij zelf besmet raakte. “Ik zou eigenlijk twee weken geleden al weggaan, maar dat moest worden uitgesteld. Verder heb ik niet veel gepland, ik laat alles op z’n beloop. Ik ga naar landen waar ik welkom ben en doe wat goed voelt. Ik heb veel gespaard dus ik kom pas terug als ik er genoeg van heb of als het geld op is.”

Onzekerheid

Toch is er ook een grote groep jongeren die liever nog even op Nederlandse bodem blijft, merken ze bij Activity International, een organisatie die tussenjaren buiten Europa aanbiedt. “We zitten op dit moment rond de 150 aanmeldingen, dat is slechts 20 tot 25 procent van de boekingen die we normaal hebben. De dichte grenzen en negatieve reisadviezen van de afgelopen periode hebben jongeren toch onzeker gemaakt.”

De 18-jarige Sanne Broer koos ervoor om daardoor toch maar meteen te gaan studeren: “Ik wilde gaan backpacken door Nieuw-Zeeland, maar ga het risico niet lopen dat het toch niet doorgaat, of dat ik niet overal heen kan. Ik haal de reis wel in als ik klaar ben met mijn studie.”

Ook Merel Grozema van 17 wacht liever tot alles weer mag en kan. “Ik denk dat ik dan namelijk meer uit mijn tussenjaar kan halen.”

Binnen Nederland

En dan is er nog een grote groep jongeren die niet op reis gaat, maar toch wel een tussenjaar neemt. Ze willen bijvoorbeeld leren hoe ze een bedrijf kunnen opstarten. Michiel Wismans helpt dit soort jongeren vanuit zijn Nederlandse Ondernemers Academie en zit ook dit jaar weer volgeboekt.

“Corona lijkt bij onze jongeren juist een extra motivatie te zijn voor een tussenjaar. Er is een grote groep die het echt moet hebben van de meeloopdagen en open dagen in het maken van een studiekeuze, online werkt dat gewoon niet voor hen. Ze komen hier dan om zich beter te kunnen oriënteren en om te voorkomen dat ze compleet afhaken in het schoolsysteem.”

Bron: nos.nl