Nieuwswekker: Vluchten voor lava + Nieuwe corona-regels in de klas

0
210

Goedemorgen! Het weekend is weer voorbij en er staat weer een nieuwe Jeugdjournaal Nieuwswekker voor je klaar. In dit artikel vertellen we iedere schooldag welk nieuws je gemist hebt en wat er op deze dag nog gaat gebeuren.

Het weer

Het zonnetje gaat schijnen en het wordt tussen de 17 en 20 graden. Prima weer om lekker buiten te spelen dus.

Dit gebeurde terwijl je sliep:

– Op het Canarische eiland La Palma moesten duizenden inwoners en toeristen vluchten nadat een vulkaan is uitgebarsten. De vulkaan spuwde lava en as de lucht in. Zeker acht huizen zijn door het lava verwoest. Op het filmpje hieronder kun je de uitbarsting bekijken:

– De Emmy’s zijn vannacht uitgereikt. Dat zijn Amerikaanse prijzen voor tv-programma’s en series. De serie The Crown over het Britse koningshuis heeft 11 prijzen gewonnen. Onder andere de prijs voor de beste serie. Ook de serie over schaken The Queen’s Gambit won een prijs: voor beste mini-serie.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Jongens in Afghanistan kunnen weer naar de middelbare school. Dat zegt de Taliban-minister van Onderwijs. De scholen in het land waren al meer dan een maand gesloten nadat de Taliban de macht in Afghanistan hebben overgenomen. Of en wanneer meisjes weer naar school mogen, is niets gezegd. Op universiteiten zijn er nieuwe regels voor vrouwen. Zo mogen ze alleen naar de les als ze een hoofddoek dragen, ze niet in dezelfde ruimte zitten als mannen en als ze les krijgen van vrouwen. Op basisscholen zijn geen extra regels voor meisjes.

– Welke programma’s maken kans op de Televizier-Ster Jeugd, de belangrijkste prijs voor kinderprogramma’s in Nederland? Vandaag worden de drie genomineerden bekendgemaakt. Vorig jaar ging de prijs naar Beestenbrigade (zie foto). Het dierenprogramma won toen van Dropje en H3L.

– Vanaf vandaag hoeft niet meer de hele klas in quarantaine als één leerling corona heeft. Volgens de regering is het nu veilig genoeg dat alleen degene met corona naar huis hoeft en kinderen die dicht in de buurt van diegene zijn geweest. Alle andere kinderen hoeven dan dus niet meer naar huis.

Wat vind jij daarvan? Reageer op onze stelling:

En dan nog even dit:

Je moet het maar durven: op 70 meter hoogte over een dun koord lopen. Koorddanser Nathan Paulin heeft het gedaan in de Franse hoofdstad Parijs. Hij liep op zijn blote voeten door de lucht, vanaf de Eiffeltoren naar de overkant van de rivier de Seine.

Bron: nos.nl