Nieuwswekker: Reacties op dood Elizabeth + Nieuwe treinstaking

0
101

Goedemorgen op de laatste schooldag van de week! In deze Nieuwswekker gaat het natuurlijk over het overlijden van de Britse koningin. Maar er is ook ander nieuws.

Het weer

Het wordt een regenachtige dag. Vanmiddag gaat het op sommige plekken ook onweren. Het wordt 19 of 20 graden.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

– In het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld is met veel verdriet gereageerd op het overlijden van koningin Elizabeth. Zo zei de Britse premier Liz Truss dat ze “vreselijk aangeslagen” is en dat Elizabeth het land “stabiliteit en kracht” gaf. Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft inmiddels gereageerd:

– De Nederlandse clubs die meedoen aan de Europa League en Conference League hebben hun eerste wedstrijd gespeeld. PSV kwam tegen het Noorse FK Bodø/Glimt niet verder dan 1-1. Feyenoord verloor 4-2 van het Italiaanse SS Lazio. AZ won wel. Het Oekraiënse Dnipro werd met 1-0 verslagen.

– Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben honderden mensen buiten moeten slapen. De afgelopen twee weken gebeurde dat niet, maar nu zijn er opnieuw te weinig slaapplekken. De regering heeft inmiddels plannen gemaakt om het probleem op te lossen. Daar werd gisteren over gepraat in de Tweede Kamer.

Dit is er vandaag in het nieuws:

– In het Verenigd Koninkrijk zal het ook vandaag veel over het overlijden van de koningin gaan. Eén van de belangrijkste momenten vandaag is de toespraak van de nieuwe koning Charles III. Hij is de zoon van Elizabeth en werd automatisch koning toen zijn moeder overleed.

– Op steeds meer scholen ontbijten kinderen samen. Doordat veel spullen duurder worden, is het voor sommige ouders moeilijk om genoeg boodschappen te kunnen kopen. Op basisschool Rapenland in Eindhoven openen ze vandaag een Boterhammenbar. In de site en in de app zie je vandaag hoe dat eruit ziet.

– In heel Nederland rijden er vandaag geen treinen van de NS. Personeel van dat bedrijf staakt omdat ze vinden dat ze te weinig geld verdienen. Afgelopen tijd werd er al vaker gestaakt.

En dan nog even dit:

Keek jij vroeger naar het tv-programma Thomas de Trein? In het nieuwe seizoen is er een nieuwe trein, Bruno. Hij heeft autisme. En de Engelstalige stem van Bruno wordt ingesproken door de 9-jarige Elliott:

Bron: nos.nl