Nieuwswekker: Nog steeds niet sporten na 17.00 uur + Recordopbrengst Grote Clubactie

0
406

Goedemorgen! Heb je lekker geslapen? Je kunt de ochtend goed beginnen met deze Nieuwswekker, waarin we het laatste nieuws voor je op een rijtje hebben gezet.

Het weer

Het is van alles wat vandaag. Het is bewolkt, op sommige plekken zal het gaan regenen en ook de zon komt af en toe voorbij. Er kan zelfs natte sneeuw vallen.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

– Politici hebben in de Tweede Kamer gedebatteerd over de corona-maatregelen. Daarbij ging het veel over sporten. Een deel van de politici vond dat sporten na 17:00 uur wel moet kunnen. Maar daar was de regering het niet mee eens. En dus wordt deze corona-regel niet veranderd.

– Amerikanen zijn de grootste plastic-vervuilers ter wereld. Dat zeggen onderzoekers uit het land. Zij keken ook hoeveel plastic er in andere landen wordt gebruikt. En dat is een stuk minder. Iemand uit Amerika gooit gemiddeld 130 kilo plastic weg. Op de tweede plaats staan de Britten (99 kilo). En met 88 kilo staan de Zuid-Koreanen derde. Hoeveel plastic iemand uit Nederland weggooit is niet onderzocht.

– De internationale tennisbond voor vrouwen, WTA, zegt alle tennis-toernooien in China af. Dit doen ze, omdat ze zich nog steeds zorgen maken over tennisster Peng Shuai. Begin deze maand kwam Peng in het nieuws. Op sociale media schreef ze dat een belangrijke Chinese politicus haar had gedwongen om seks met hem te hebben. Daarna werd er een lange tijd niks van haar gehoord. Je hoort er meer over in de video hieronder.

Dit is vandaag in het nieuws:

– De regering gaf vorig jaar honderden miljoenen euro’s uit om de ventilatie in schoolgebouwen beter te maken. Toch is het veel scholen nog niet gelukt. Dat betekent dat het in veel klassen de ramen en deuren open moeten, terwijl het buiten hartstikke koud is.

– De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 10,7 miljoen euro opgebracht. Dat is een record. Kinderen uit het hele land hebben in totaal meer dan 3,6 miljoen loten verkocht. Wij gaan vandaag langs bij Joep van 10 die in zijn eentje bijna 1000 euro heeft opgehaald.

– In deze periode van het jaar vieren Joden Chanoeka. In de volgende video zie je wat dat precies is:

En dan nog even dit:

Welk nummer heb jij het afgelopen jaar het meest geluisterd. Spotify heeft de bekendste nummers en artiesten van 2021 bekendgemaakt. Wij gingen langs bij winnaar Maan:

Bron: nos.nl