Nieuwswekker: IJsjes duurder + Snackbar in brand

0
142

Goedemorgen! Lekker van je vakantie aan het genieten? We hebben het laatste nieuws weer voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk het weer gecheckt.

Het weer

In het noorden kan een enkele bui vallen, maar dat stelt niet veel voor. Op de meeste plekken wordt het een zonnige dag met af en toe wat bewolking.

Dit heb je misschien gemist:

– We blijven nog even bij het weer. Het wordt deze week waarschijnlijk tropisch warm. Woensdag, donderdag en vrijdag worden er weer temperaturen boven de 30 graden verwacht. Er valt ook nauwelijks regen en dat betekent dat het watertekort in Nederland alleen maar erger wordt.

– In het Friese Wolvega was brand in een snackbar. Mensen uit tien woningen moesten voor de zekerheid hun huis uit, maar er raakte gelukkig niemand gewond. De brandweer had het vuur na een paar uur onder controle.

– Sinds gisterenavond wordt er niet meer gevochten tussen het Israëlische leger en een Palestijnse groep. De afgelopen dagen voerde Israël luchtaanvallen uit op het Palestijnse gebied Gaza. Er kwamen 44 mensen bij om het leven, onder wie 15 Palestijnse kinderen. De Palestijnse groep vuurde ook raketten af op Israël. Daarbij vielen 20 gewonden.

Nu hebben de groepen een wapenstilstand afgesproken. Dat betekent dat ze zeggen dat ze voorlopig niet zullen vechten. Toen de aanvallen net begonnen, maakten we deze video over het nieuws:

Dit is er vandaag in het nieuws:

– IJsjes worden steeds duurder. Voor corona kon je bij veel ijssalons een bolletje krijgen voor 1 euro. Maar nu kost een bolletje vaak 1,25, 1,50 of soms nog meer. Dat heeft vooral te maken met het duurder worden van energie om het ijs koud te houden, en met de ingrediënten die steeds duurder worden.

– Wat doen jullie het liefst in de zomervakantie als je thuis blijft? Dat was een van de vragen in het Jeugdjournaal vakantie-onderzoek. Het antwoord is duidelijk: zwemmen! Op nummer twee staat ‘op m’n telefoon zitten’, en op drie gamen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bij meer dan de helft van de kinderen de regels minder streng zijn in de vakantie. Kinderen mogen bijvoorbeeld later naar bed, langer buitenspelen en uitslapen. Daar hebben we ook een stelling over:

En dan nog even dit:

De neven Revie, Menga en Sevirio maken al sinds de middelbare school muziek. Samen vormen ze de populaire groep FMG. Met hun laatste nummer Boot Gemist hebben ze er in één klap een heleboel fans bij. Het is een enorme hit, vooral op TikTok.

Bron: nos.nl