Nieuwswekker: eerste schooldag Alexia + zware orkaan in Amerika

0
196

Goedemorgen! In deze Jeugdjournaal Nieuwswekker lees je precies welk nieuws je gemist hebt en wat er op deze maandag nog gaat gebeuren.

Het weer

Er zijn vandaag veel wolken, maar later gaat de zon ook schijnen. Op de meeste plekken blijft het droog, maar in Limburg kan het wel gaan regenen.

Dit gebeurde terwijl je sliep:

– In de Verenigde Staten is een orkaan aan land gekomen. In de stad New Orleans heeft ‘ie voor flinke schade gezorgd. Bijna een miljoen mensen hebben geen stroom, en volgens het energie-bedrijf kan dat nog weken zo blijven. De orkaan heet Ida en is één van de krachtigste die daar ooit gemeten is: de wind gaat soms wel 230 kilometer per uur.

– Er is weer een medaille gehaald op de Paralympische Spelen! Tafeltennisster Kelly van Zon heeft een gouden medaille gewonnen. In de finale versloeg ze haar tegenstander uit Rusland. Kelly begon met tafeltennis toen ze 8 jaar was. Ze heeft een afwijking aan haar heup, waardoor haar benen niet even lang zijn.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Voor kinderen in het midden van het land zit de zomervakantie er alweer op. Zij moeten vandaag weer naar school. Kinderen in het noorden van Nederland gaan al een week naar school. In het zuiden hebben kinderen nog een week vakantie.

– Ook voor prinses Alexia is de zomervakantie voorbij. Zij heeft vandaag haar eerste schooldag op haar nieuwe middelbare school in Wales. De school is een oud kasteel. Toen het nieuws bekend werd maakten we er deze video over:

– En voetballer Lionel Messi heeft voor het eerst in zijn leven in een ander T-shirt gevoetbald. Gisteravond speelde hij zijn eerste wedstrijd bij de Franse club Paris Saint-Germain. Messi scoorde niet, maar PSG won wel met 2-0 van de club Stade de Reims.

Onze stelling gaat er vandaag over. Vind jij het goed om soms wat nieuws te proberen? Reageer op de stelling van de dag:

En dan nog even dit:

Heb jij weleens verstoppetje gespeeld met een dier? In Hardenberg, in Drenthe gingen kinderen de bossen in om zich te verstoppen voor honden. Mantrailen heet dat:

Bron: nos.nl