Nieuwsuur en NOS winnen Loep voor onderzoeksjournalistiek

0
187

Het onderzoek van Nieuwsuur naar de paspoorthandel vanuit Malta heeft vandaag een Loep gewonnen, de jaarlijkse prijs voor onderzoeksjournalistiek. De NOS won een Loep voor het verhaal over de zeker 70 burgerdoden die vielen bij een aanval op een autobommenfabriek van IS in Irak door een Nederlandse F-16.

Door het bombardement werd een complete wijk in Hawija verwoest. Het was een van de bloedigste aanvallen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS. Researchredacteuren Ben Meindertsma en Lex Runderkamp maakten het verhaal samen met journalisten van NRC. De prijs werd uitgereikt in de categorie opsporende onderzoeksjournalistiek.

Paspoorthandel vanuit Malta

Het onderzoek naar de paspoorthandel vanuit Malta, uitgevoerd door verslaggever Siebe Sietsma en redacteur Luuk Mulder, werd eerste in de categorie signalerende onderzoeksjournalistiek. De prijs is vrijdagavond uitgereikt in Amsterdam.

Eerder won de productie ook al een Tegel, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs. Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje is ‘blij en trots’: “Het is een klassiek onderzoeksjournalistiek project, waar Nieuwsuur graag in wil excelleren. Het is ontzettend fijn te zien dat dat wordt gewaardeerd”, zegt Oranje.

Bekijk hier het verhaal van de Maltese paspoorthandel: In 2014 creëerde de regering in Malta uit het niets een goudmijn die het kleine eilandje honderden miljoenen euro’s per jaar oplevert: de verkoop van Maltese paspoorten. En wat is de rol van de Groningse hoogleraar Dimitry Kochenov?

Bron: nos.nl