Negentien aangiftes wegens sextortion tegen Gianni de W.

0
26

Inmiddels hebben negentien meisjes en vrouwen aangifte gedaan tegen Gianni de W. uit Etten-Leur wegens sextortion, ofwel seksuele afpersing. De 24-jarige De W. wordt ervan verdacht meer dan honderd minderjarige meisjes te hebben verleid tot het sturen van naaktfoto’s, om ze vervolgens daarmee af te persen.

Inmiddels heeft de politie de identiteit van 37 meerderjarige vrouwen en 93 minderjarige meisjes achterhaald, maakte de officier van justitie vandaag bekend in de rechtbank in Breda. Met 35 minderjarige meisjes moet nog contact worden gezocht. De politie verwacht nog 3 tot 6 maanden nodig te hebben om het onderzoek af te ronden.

De W. werd in oktober aangehouden en zit sindsdien vast. In januari werd bekendgemaakt dat de politie in zijn computer 150 mappen met verschillende meisjesnamen gevonden had. In sommige mappen stonden duizenden afbeeldingen van een slachtoffer.

Bekenden in het echte leven

De werkwijze van de W. was steeds dezelfde. Hij legde online contact met zijn slachtoffers en bood in een gesprek geld voor het sturen van een (naakt)foto. Daarna dreigde hij de foto’s online te zetten als ze niet nóg meer beeldmateriaal naar hem zouden sturen. Dat heeft hij in enkele gevallen ook gedaan.

Volgens persofficier Mark de Graaf ging het daarbij om “vrij expliciet, vergaand seksueel getint materiaal”. In één geval zou er sprake van zijn dat een slachtoffer werd gedwongen om seks te hebben met een derde persoon. De verdachte dwong het slachtoffer de seks te filmen en naar hem op te sturen.

Sommige slachtoffers kenden de verdachte ook in het echte leven. Zo vertelde een slachtoffer dat ze een band met de verdachte had opgebouwd omdat ze beiden werden gepest op school. Ze zag de verdachte “als een broer” en vertelde hem dat ze werd afgeperst met seksueel getint materiaal. Zij wist niet dat hij degene was die haar op dat moment afperste.

Strafeis

Niet alle slachtoffers waren vandaag aanwezig. Zo ook niet de cliënte van advocaat Jos de Kerf, die eerder wel bij de zitting in januari aanwezig was: “Toen heeft ze hem ook gezien. Een hele normale jongen, viel haar op”. Uiteindelijk koos ze ervoor om vandaag afwezig te zijn “omdat het haar meer deed dan ze dacht dat het zou doen”.

Over de te verwachten strafeis kon De Graaf nog niets zeggen, omdat nog niet alle slachtoffers benaderd zijn en het dus niet zeker is hoeveel aangiftes er nog bij komen. “Maar het zijn hele ernstige feiten met jonge slachtoffers die langdurig zijn afgeperst met seksueel materiaal. Sommige slachtoffers hebben vergaande seksuele handelingen moeten verrichten en daar staan in het algemeen stevige straffen op.”

Bron: nos.nl