Ministerie: personeelstekorten in zorg worden in rap tempo kleiner

0
610

De personeelstekorten in de gezondheidszorg lopen snel terug. Dat komt volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar voren uit CBS-cijfers over zij-instromers, herintreders en het zorgonderwijs.

In maart vorig jaar ging het kabinet ervan uit dat de zorgsector over drie jaar 100.000 tot 125.000 personeelsleden tekort zou komen. Het verwachte personeelstekort voor de gezondheidszorg in 2022 is nu nog 80.000 medewerkers. Als de huidige stijging van het aantal zij-instromers en herintreders doorzet en de aantallen nieuwe zorgverleners in opleiding en extra stageplaatsen zo blijven groeien, zou het tekort mogelijk kunnen teruglopen tot 55.000 zorgverleners.

De bewindspersonen op het ministerie zijn blij met deze trend. “Deze cijfers laten zien dat we op de goede weg zijn, maar de klus is nog lang niet geklaard. Het blijft dus alle hens aan dek.”

Uitstroom nog wel hoog

Vorig jaar spraken minister De Jonge, minister Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Blokhuis het doel uit om de tekorten in de zorg richting 2022 helemaal weg te werken. Daarvoor werd toen 347 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan een groot deel werd gereserveerd voor opleidingen, omscholing en stageplekken.

In 2017 en 2018 zijn in totaal 18.500 extra mensen aan de slag gegaan in de verpleeghuiszorg. Dit jaar willen verpleeghuizen nog eens 19.000 medewerkers aannemen. Om de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen te verbeteren wordt dit jaar 583 miljoen euro geïnvesteerd, heeft Zorgverzekeraars Nederland bekendgemaakt.

Wel zijn er volgens het ministerie zorgen over uitstroom van zorgpersoneel en het ziekteverzuim. Dat laatste percentage is gestegen van 4,9 naar 5,1 procent. Het aantal mensen dat de zorg in het derde kwartaal van 2018 verliet ten opzichte van een jaar eerder, nam toe met 6 procent.

Bron: nos.nl