Ministerie: ‘Niet besmet met coronavirus? Dan kan je zelf thuiskomen’

0
471

Het is nog altijd onduidelijk hoe het precies verder moet met de Nederlanders die op cruiseschip De Westerdam zitten of hebben gezeten. “Het is een heel onoverzichtelijke situatie”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Mensen zijn verspreid geraakt en wij hebben geen overzicht over wie waar is.”

Het ministerie probeert in kaart te brengen waar Nederlanders precies zitten en hoe ze bereikt kunnen worden. Het ministerie is in gesprek met Holland America Line, de rederij van cruiseschip de Westerdam, om te achterhalen welke Nederlanders er aan boord zaten.

Geen plan

Volgens de woordvoerder is de rederij verantwoordelijk voor de terugreis van de mensen. “Ze hebben immers een mislukte vakantie op het schip gehad en worden nu door de rederij thuis gebracht.”

Het ministerie heeft zelf geen plan om burgers te repatriëren. Canada en Hongkong halen gezonde reizigers op van de Diamond Princess, het cruiseschip dat voor de kust van Japan ligt. “Maar als je gezond bent, kun je zelf thuiskomen”, meent Buitenlandse Zaken. “Dat geldt voor de reizigers van De Westerdam en ook voor de vijf Nederlanders die nog op de Diamond Princess zitten.”

De quarantaine van de Diamond Princess loopt 19 februari af. “Als mensen dan gezond zijn, kunnen ze gewoon met een lijnvlucht zelf verder reizen. Als de lokale autoriteiten dat toestaan.”

Bij De Westerdam zijn nog niet alle Nederlanders van boord, omdat bij een ex-passagier symptomen van het virus werd geconstateerd. Het RIVM bevestigt dat het gaat om een coronabesmetting bij een 83-jarige Amerikaanse vrouw.

Lokale autoriteiten

Flip Knibbe is inmiddels wel van boord. Vandaag zou hij naar Singapore reizen om vandaar naar Nederland te vliegen, maar op zijn Facebookpagina schrijft hij dat hij vastzit in een hotel in Phnom Penh in Cambodja. Hij mag zijn hotel niet uit totdat is vastgesteld dat hij en zijn vrouw niet besmet zijn met het virus.

Als ze op een later moment wel mogen vertrekken, dan is het nog de vraag of het stel aan boord wordt gelaten van het vliegtuig. Gisteren nog werden twee Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam door de KLM geweigerd.

Ook voor die mensen kan Buitenlandse Zaken niets betekenen, laat de woordvoerder weten. “De lokale autoriteiten zijn de baas over wat er met die mensen moet gebeuren. Die moeten beslissen of zij in quarantaine moeten of toch kunnen reizen.”

Bron: nos.nl