Ruim een half jaar na de verkiezingen, is er nog steeds geen nieuwe regering. De gesprekken daarover leverden steeds niets op. Maar dat lijkt nu te veranderen. VVD, CDA, ChristenUnie en D66 gaan met elkaar praten om te kijken of ze een nieuwe regering kunnen vormen.
De vier politieke partijen moeten het eens worden over veel verschillende onderwerpen. Ze moeten goede afspraken maken zodat ze de komende jaren als regering kunnen samenwerken.
Gaat dat lukken?
De partijen hebben al eerder samengewerkt. VVD, CDA, ChristenUnie en D66 zaten namelijk de afgelopen vier jaar samen in de oude regering. Ze moesten stoppen, omdat de overheid grote fouten had gemaakt.
Wat is er gebeurd?
Het gaat om fouten die gemaakt zijn door de Belastingdienst. Gezinnen kregen jarenlang geld zodat ze de kinderopvang of naschoolse opvang konden betalen. Daar hadden ze recht op, maar opeens moesten ze onterecht duizenden euro’s terug betalen, terwijl ze dat geld helemaal niet hadden. Veel gezinnen kregen daardoor schulden en kwamen in grote geldproblemen.
Dat had nooit mogen gebeuren. En een regering die zulke grote fouten heeft gemaakt, mag niet blijven, vinden veel politici. Wij maakten daar eerder deze video over:
De oude regering mag geen grote beslissingen meer nemen, maar ze blijven het land leiden tot er een nieuwe regering is. Maar nu komen dezelfde partijen dus misschien weer in de nieuwe regering.
Hadden ze dat niet meteen kunnen bedenken?
Tot nu toe wilde D66 dat niet. Politici van die partij wilden niet nog een keer een regering vormen met de ChristenUnie, omdat ze hele verschillende ideeën hebben. Maar omdat gesprekken met andere partijen mislukt zijn, wil D66 het nu toch proberen.
Wanneer komt er een nieuwe regering?
Dat is nog onduidelijk. De partijen moeten eerst afspraken maken met elkaar. Als dat niet lukt, komen er weer nieuwe gesprekken met andere partijen.
Als het wel lukt om afspraken te maken, moeten ze op zoek naar ministers. Dan wordt ook duidelijk of Mark Rutte opnieuw minister-president wordt. Pas als ze het daarover eens zijn, gaan ze als nieuwe regering langs bij de koning.
Bron: nos.nl