Koninklijke familie in Amersfoort: feestvreugde en lessen in duurzaamheid

0
449

De koninklijke familie is per bus in Amersfoort aangekomen om daar Koningsdag te vieren. Terwijl schoolkinderen op de achtergrond “koning, koning!” riepen, werden er foto’s van het gezelschap gemaakt en waren er bloemen voor koningin Maxima en de prinsessen.

Tot 13.00 uur krijgen de leden van het gezelschap een uitgebreid programma voorgeschoteld. Om te beginnen werden de Oranjes toegezongen door een grote groep schoolkinderen en muzikant Wudstik met het nummer ‘Mooi’. Daarna begon de wandeling van zo’n kilometer lang door de stad zelf.

De eerste tientallen meters bestonden vooral uit het schudden van honderden handen, het maken van selfies en ontvangen van bloemen en cadeautjes. De koning, koningin en prinsessen hebben daarbij gezelschap van onder meer prins Constantijn en prinses Laurentien, prins Maurits en zijn vrouw Marilène, prins Pieter-Christiaan, prins Bernhard en prinses Annette.

Duurzaamheid

De route die het gezelschap aflegt, leidde onder meer naar de Varkensmarkt, die voor de gelegenheid was omgedoopt tot Duurzaamheidsplein. De koning en zijn gezelschap kregen daar te zien dat Amersfoort duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Met onder meer een kraam van de Stadswormerij, die wormen inzet voor de compostering van etensresten van horeca en bevolking.

Alle plastic versiering die te zien is op de dranghekken in Amersfoort, wordt na afloop van het bezoek gerecycled tot boodschappentassen. Op het plein werd daar al aangewerkt en kreeg koningin Maxima alvast een tas.

Verder op de route laat jong talent zich zien op het Stadhuisplein. Ook is er een regiokwis.. De grote finale van het koninklijke bezoek vindt plaats op het Eemplein.

Zwaar beveiligd

Het bezoek van de koninklijke familie wordt zwaar beveiligd, zichtbaar maar ook onzichtbaar voor het grote publiek. Naast de beveiligers die meelopen met de familie, staan er om de 20 meter geüniformeerde agenten langs de route. Tussen het publiek staan agenten in burger. Hoeveel agenten precies zijn ingezet, is niet bekendgemaakt.

Sinds de aanslag in Apeldoorn, tien jaar geleden, worden altijd wegblokkades aangebracht voor een koninklijke bezoek. Daardoor kunnen auto’s of busjes niet in de buurt van het gezelschap komen.

Bron: nos.nl