Home Onderwijs Kinderen uit risicogroepen krijgen coronaprik

Kinderen uit risicogroepen krijgen coronaprik

Demissionair minister De Jonge neemt het advies van de Gezondheidsraad over om kinderen uit medische risicogroepen te vaccineren met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dit vaccin is voldoende veilig, schrijft de raad in het spoedadvies aan De Jonge. “Ik heb het advies gelezen en neem het over”, zei hij vanmiddag.

Het gaat om kinderen van 12 tot en met 17 jaar die elk jaar worden uitgenodigd voor een griepvaccinatie (zoals kinderen met hart- of longklachten of kanker) en kinderen met obesitas. Artsen mogen in uitzonderlijke gevallen zelf vaststellen of een kind een vaccinatie moet krijgen.

De Jonge denkt het om 60.000 tot 100.000 jongeren gaat. Precies is dat niet te zeggen, onder meer omdat er geen overzicht van kinderen met obesitas is. Kinderen uit deze groep kunnen eind juni een uitnodiging van een GGD verwachten.

Chronische aandoening

Kinderen met een chronische aandoening hebben vergeleken met gezonde kinderen een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona, zegt de Gezondheidsraad. Ook worden sommigen beperkt in hun dagelijks leven, uit vrees voor de gevolgen van een besmetting. “Vaccinatie levert deze kinderen zowel directe als indirecte gezondheidswinst op.”

Om kinderen vanaf 12 jaar uit risicogroepen te beschermen die om medische redenen niet zelf gevaccineerd kunnen worden, adviseert de Gezondheidsraad zogeheten ringvaccinatie. Dat wil zeggen dat alle huisgenoten vanaf 12 jaar gevaccineerd worden. Ook adviseert de raad om gezonde kinderen vanaf 12 jaar te vaccineren als een ouder om medische reden niet gevaccineerd kan worden, bijvoorbeeld vanwege een niertransplantatie.

Weg naar vrijheid

De Jonge noemt het besluit voor deze groep kinderen een “weg naar de vrijheid”, omdat het gevaar van een coronabesmetting hun vrijheid op dit moment ernstig beperkt. Ze kunnen straks weer naar school, afspraken maken met vrienden en een bijbaantje nemen, zei hij.

Uiteindelijk wil het kabinet alle kinderen vaccineren, liefst voordat het najaar begint. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft vaccinatie met het Pfizer-vaccin voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar al goedgekeurd.

Toch wacht het kabinet op het advies van de Gezondheidsraad daarover. “Er zitten allerlei ethische, maatschappelijke en medische aspecten aan”, zei De Jonge. “Daarom wachten we op het advies van de Gezondheidsraad.” Dat wordt binnen enkele weken verwacht.

Eerder adviseerde de Gezondheidsraad al om kinderen van 16 en 17 jaar met een hoog medisch risico te vaccineren.

Bron: nos.nl

Must Read

Deze Nederlandse huisjes staan op dezelfde lijst als de Chinese Muur

Grote kans dat binnenkort meer toeristen naar Drenthe komen. De plekken Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen staan nu op de lijst van werelderfgoed. Dat betekent...

Wekdienst 27/7: Weekcijfers RIVM • Aanvraagronde zorgbonus sluit

Goedemorgen! Vandaag komt het RIVM met de wekelijkse coronacijfers. En de aanvraagronde van de zorgbonus sluit, voor zorgmedewerkers die in de strijd tegen het...

Jongeren kunnen eerder tweede prik halen

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar kunnen hun tweede prik eerder halen. Dat geldt voor afspraken op 16 augustus of later. Die afspraken...

Verzetsheld Henriëtte Pimentel krijgt na 78 jaar postuum onderscheiding

De Amsterdamse verzetsheld Henriëtte Pimentel krijgt 78 jaar nadat ze vermoord werd in Auschwitz de Jewish Rescuers Citation, een onderscheiding voor Joden die andere...

Vakantiefiles op Europese snelwegen nemen snel af

Het was vandaag druk op meerdere snelwegen naar Europese vakantiebestemmingen. In veel Europese landen begon de zomervakantie. Het zuiden van Nederland heeft sinds vandaag,...