Home Onderwijs Kamer bezorgd over onderzoek naar 'paspoortprofessor' Kochenov

Kamer bezorgd over onderzoek naar ‘paspoortprofessor’ Kochenov

Verschillende Kamerleden hebben Kamervragen gesteld over het onderzoek naar de Groningse ‘paspoortprofessor’ Dimitry Kochenov. De Rijksuniversiteit Groningen promoot namelijk online een omstreden onderzoeksproject van Kochenov, terwijl eerder nog beloofd werd daar onderzoek naar in te stellen.

In september berichtte Nieuwsuur over de omstreden nevenfuncties van de Dimitry Kochenov in de wereld van de paspoorthandel. Kochenov is expert in juridische kwesties rond EU-burgerschap, maar gaf ook betaald advies aan de Maltese regering over de lucratieve handel in EU-paspoorten. De oppositie op Malta beschuldigt regeringsfunctionarissen van corruptie en zelfverrijking.

De Rijksuniversiteit Groningen beloofde na de berichtgeving de ogenschijnlijke belangenverstrengeling van Kochenov’s werkzaamheden te onderzoeken. Minister Ingrid van Engelshoven gaf de onderwijsinspectie de opdracht mee te kijken in dit politiek zeer gevoelige dossier.

Maar vooralsnog staan de colleges van Kochenov nog altijd gewoon op de roosters, en recentelijk promootte de Rijksuniversiteit zelfs nog één van Kochenov’s omstreden onderzoeksprojecten: een onderzoeksproject waarvan de universiteit Kochenov vroeg het stop te zetten na de berichtgeving van Nieuwsuur bijna twee maanden geleden.

“Hij is niet op non-actief gesteld en dus gaat dat in principe gewoon door”, laat een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen weten. Het organisatiebureau Berenschot gaat het onderzoek uitvoeren, maar de onderzoeksvraag is nog niet geformuleerd. “De onderzoeksvraag opstellen en vaststellen moet zorgvuldig gebeuren. Vandaar dat het even duurt”, aldus de universiteit.

“Ik vind dat dit uitermate traag gaat”, zegt Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). “Als je een onderzoek instelt, verwacht dat je dat het snel opgepakt wordt. En dat gebeurt niet. Het heeft er de schijn van dat dit uitstellen is tot niemand er meer naar vraagt.”

Ook Renske Leijten (SP) is kritisch in haar vragen aan minister van Engelshoven. “We zijn als politiek erg ongelukkig met die handel in paspoorten. We hebben er al meerdere keren Kamervragen over gesteld. Als de minister belooft toe te zien op het onderzoek en er gebeurt dan niks, dan moet de Kamer wel aan de bel trekken.”

Kijk hieronder onze special over de paspoortenhandel op Malta en welke rol professor Kochenov van de Rijksuniversiteit Groningen daarin precies speelt.

Bron: nos.nl

Must Read

Kantinejuf: ‘Schelden met kanker? Betalen!’

Een kantinejuf van een school in Hilversum vindt het niet kunnen dat leerlingen schelden met kanker. Ze is het zelfs zo zat, dat ze...

Kinderen reageren op nieuwe corona-maatregelen

De nieuwe en strengere corona-regels gaan vanavond in. Die moeten ervoor zorgen dat mensen meer afstand houden, op minder plekken komen en dat daardoor...

Republikeins Genootschap: ‘Genoeg geld om macht koning aan te vechten’

Het Republikeins Genootschap zegt genoeg geld te hebben opgehaald voor een rechtszaak over de macht van de koning. De vereniging voor tegenstanders van de...

Waarom de coopertest (g)een goed idee is

Wat is er gebeurd? Je vindt het verschrikkelijk of het is je lievelingsvak: gym. Trefbal, honkbal, speerwerpen, verspringen, een potje voetballen met de klas......

Nieuwsuur en NOS winnen Loep voor onderzoeksjournalistiek

Het onderzoek van Nieuwsuur naar de paspoorthandel vanuit Malta heeft vandaag een Loep gewonnen, de jaarlijkse prijs voor onderzoeksjournalistiek. De NOS won een Loep...