Home Onderwijs Inspectie mag rapport Haga Lyceum publiceren, zegt vertrouwen in bestuur op

Inspectie mag rapport Haga Lyceum publiceren, zegt vertrouwen in bestuur op

De Inspectie van het Onderwijs mag een rapport over het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam openbaar maken. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door het bestuur van de school tegen de inspectie was aangespannen.

De Inspectie heeft het rapport onmiddellijk online gezet. Ze zegt daarin dat er geen vertrouwen is dat het bestuur vastgestelde tekortkomingen kan oplossen. Eerder deze week werd al bekend dat minister Slob van Onderwijs het bestuur wil dwingen om op te stappen.

Ernstige gebreken

Medewerkers van de inspectie hebben bij het schoolbestuur “ernstige gebreken” vastgesteld. Zo wordt geen afstand genomen van “personen met een omstreden reputatie” waar het gaat om bevordering van burgerschap. Ook schiet het intern toezicht schromelijk tekort en is er sprake van financieel wanbeheer en belangenverstrengeling.

Al met al voldoet het bestuur daarmee niet aan “essentiĆ«le waarden voor goed onderwijs” en is er geen vertrouwen dat het huidige bestuur aan de herstelopdrachten zal voldoen, schrijft de inspectie.

De advocaat van de school betreurt de uitspraak. “Het is jammer dat we verloren hebben, maar wat je ziet in deze uitspraak is dat de rechter geen partij kiest. De rechtbank zegt dat de inspectie dit oordeel zo mag opschrijven. Uiteindelijk is het oordeel: de inspectie heeft veel vrijheid”.

NCTV

Aanleiding voor het rapport was een waarschuwing van de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die liet in maart een ernstige waarschuwing over de school uitgaan, waarin onder meer stond dat “richtinggevende personen” contact onderhielden met een terroristische organisatie. De melding van de NCTV was voor de inspectie aanleiding om de school te onderzoeken.

Bron: nos.nl

Must Read

Basisschool in Den Haag sluit vanwege coronabesmetting bij twee leraren

Een basisschool in Den Haag sluit de deuren vanwege twee docenten die besmet zijn met het coronavirus, bevestigt een woordvoerder van koepel De Haagse...

Vanavond weer nieuws over corona-maatregelen

Vanavond is er weer een persconferentie van de regering over corona-maatregelen. Zoals wel vaker zijn er al een paar dingen bekend die premier Rutte...

Advies planbureaus: komende tijd gedeeltelijk thuis blijven werken

Iedereen die kan moet de komende tijd nog steeds zo veel mogelijk thuis blijven werken of thuis onderwijs volgen. Als werknemers gespreid een keer...

De middelbare scholen gaan weer open

Er is lang op gewacht, maar vanochtend gaan ook veel middelbare scholen weer open. Niet in het hele land en meestal ook niet alle...