Inspectie mag rapport Haga Lyceum publiceren, zegt vertrouwen in bestuur op

0
366

De Inspectie van het Onderwijs mag een rapport over het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam openbaar maken. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door het bestuur van de school tegen de inspectie was aangespannen.

De Inspectie heeft het rapport onmiddellijk online gezet. Ze zegt daarin dat er geen vertrouwen is dat het bestuur vastgestelde tekortkomingen kan oplossen. Eerder deze week werd al bekend dat minister Slob van Onderwijs het bestuur wil dwingen om op te stappen.

Ernstige gebreken

Medewerkers van de inspectie hebben bij het schoolbestuur “ernstige gebreken” vastgesteld. Zo wordt geen afstand genomen van “personen met een omstreden reputatie” waar het gaat om bevordering van burgerschap. Ook schiet het intern toezicht schromelijk tekort en is er sprake van financieel wanbeheer en belangenverstrengeling.

Al met al voldoet het bestuur daarmee niet aan “essentiële waarden voor goed onderwijs” en is er geen vertrouwen dat het huidige bestuur aan de herstelopdrachten zal voldoen, schrijft de inspectie.

De advocaat van de school betreurt de uitspraak. “Het is jammer dat we verloren hebben, maar wat je ziet in deze uitspraak is dat de rechter geen partij kiest. De rechtbank zegt dat de inspectie dit oordeel zo mag opschrijven. Uiteindelijk is het oordeel: de inspectie heeft veel vrijheid”.

NCTV

Aanleiding voor het rapport was een waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die liet in maart een ernstige waarschuwing over de school uitgaan, waarin onder meer stond dat “richtinggevende personen” contact onderhielden met een terroristische organisatie. De melding van de NCTV was voor de inspectie aanleiding om de school te onderzoeken.

Bron: nos.nl