Home Onderwijs In meerdere plaatsen protest tegen coronamaatregelen

In meerdere plaatsen protest tegen coronamaatregelen

In meerdere steden in het land gingen mensen vandaag de straat op om te protesteren tegen onder meer de coronamaatregelen, zoals de invoering van het coronatoegangsbewijs en de sluitingstijd voor de horeca.

Demonstranten die tegen het coronatoegangsbewijs zijn, hebben een protestmars door Den Haag gehouden. Verslaggevers schatten dat het om rond de duizend mensen ging. De organisator schatte het aantal deelnemers op ongeveer 3000.

“De sfeer was over het algemeen gemoedelijk”, vertelt verslaggever Youssef Abjij. “Je zag politieagenten praatjes maken met demonstranten. In vergelijking met sommige eerdere demonstraties verliep deze vreedzaam en er werd goed geluisterd naar politie-instructies.”

Rond 12.30 uur begonnen de betogers met hun mars vanaf het Malieveld. Ook FvD-leider Thierry Baudet was aanwezig. Hij zei in een toespraak dat mensen zich buitengesloten voelen en riep “geprikten en ongeprikten” op om in verzet te komen. Ook vroeg hij de demonstranten om kleurrijke kleding te dragen. Abjij: “Baudet wilde uitstralen dat het een feestelijke dag is.”

De demonstranten droegen onder meer T-shirts met daarop teksten als ‘genoeg is genoeg’ en liepen onder meer langs het Binnenhof, dat door de politie was afgesloten. Ook waren demonstranten te zien met gele paraplus; een van de symbolen voor het verzet tegen de coronamaatregelen. Na de mars kwamen de betogers rond 14.00 uur weer samen op het Malieveld, waar ze werden toegesproken door een van de organisatoren van het protest.

Hilversum, Breda, Steenwijk en Urk

Ook in Hilversum werd gedemonstreerd tegen de coronapas. Daar stonden bij het Media Park, waar onder meer de NOS en RTL zijn gevestigd, enkele tientallen betogers. Daarnaast gingen betogers een winkelcentrum in. De politie heeft de toegangswegen tot het Media Park afgesloten om demonstranten op afstand te houden. Rond 15.00 uur gaf burgemeester Pieter Broertjes de opdracht om de betoging te stoppen.

In Steenwijk gingen zo’n honderd mensen de straat op. Zij hadden spandoeken bij zich met daarop leuzen als ‘Stop Big Reset, Maak van Nederland geen China’. Volgens de politie verliep de demonstratie rustig, totdat een aantal demonstranten weigerde zich te legitimeren. Een groep van zo’n twintig demonstranten keerde zich toen tegen de politie, meldt RTV Oost. Vier mensen zijn aangehouden.

In Breda demonstreerden honderden mensen. Daar vinden de demonstranten dat er nog steeds te veel regels gelden, vooral voor de horeca en evenementen. Met name de verplichte sluitingstijd van twaalf uur ‘s nachts wekt ergernis op, meldt Omroep Brabant. Ook de Bredase horeca is het niet eens met de regel. De kroegen blijven uit protest daarom vanavond tot kwart voor een open. Ze krijgen daarvoor toestemming van de gemeente.

En in Urk hebben onbekenden gisteravond een spandoek boven de hoofdingang van het gemeentehuis opgehangen. Op het doek staat de Bijbeltekst ‘Kies heden wie gij dienen zult’ en lijkt volgens Omroep Flevoland een verwijzing naar de coronaregels.

Bron: nos.nl

Must Read

Nieuwswekker: Rechtszaak Peter R. de Vries + Graffiti opsporen

Goedemorgen! Het is weer maandag, tijd voor een nieuwe week. Misschien heb je deze week herfstvakantie en lig je nog lekker in bed. Of...

‘Woonopstand’ in Rotterdam: ‘Ze houden geen rekening met ons’

In Rotterdam komen tegenstanders van het huidige woonbeleid vandaag samen om te protesteren. Een 'woonopstand' noemen ze het. Net als bij het woonprotest in...

Klimaatwetenschappers: nul uitstoot in 2050 is te laat

Vooraanstaande klimaatwetenschappers waarschuwen dat 2050 te laat is om de CO2-uitstoot naar praktisch nul terug te brengen. Het jaartal dat genoemd wordt in de...

Waarom worden jongeren met een migratieachtergrond vaker verdacht van een misdrijf?

Wat is er gebeurd? Waarom is dit nieuws? Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken naar een verband tussen de cijfers en de daadwerkelijke aangiftes....

Nieuwswekker: Winnaars tv-prijzen bekend + Herfstvakantie

Het is vrijdag! Bijna tijd voor weekend en misschien wel herfstvakantie. Maar eerst nog even een dagje school. In deze Nieuwswekker lees je wat...