Iconische Boeing 747 ‘jumbojet’ van KLM landt voor het laatst op Schiphol

0
291

Voor de laatste keer is er een Boeing 747-passagiersvliegtuig van KLM op Schiphol geland. KLM neemt vanwege de coronacrisis vervroegd en in stilte afscheid van het icoon van de luchtvaart, dat ook wel bekendstaat als de ‘jumbojet’ en ‘Queen of the Skies’.

Het vliegtuig vertrok gisteravond uit Mexico-Stad en landde iets na 15.30 uur in Nederland. Het toestel heeft de naam ‘City of Tokyo’. Er landden vandaag al twee andere 747’s op Schiphol.

Iets over half vier landde het toestel:

“Heel triest”, noemde KLM-topman Pieter Elbers het stille afscheid in het tv-programma WNL Op Zondag. Eigenlijk zou het afscheid van het vliegtuig met een feestelijke afsluiting gepaard gaan. Dat gaat nu niet. “Nood breekt wet”, zei Elbers.

‘Dit doet pijn’

Het vliegtuig zou eigenlijk pas volgend jaar stoppen, op de dag af vijftig jaar nadat de luchtvaartmaatschappij het in gebruik had genomen. “Maar door alle ellende moeten we versneld maatregelen nemen. Dit doet pijn, maar het doet nog veel meer pijn dat er op dit moment 170 vliegtuigen van ons aan de grond staan die niet kunnen vliegen.”

Ge Derksen was een van de eerste KLM-piloten die het toestel bestuurden. Hij legde in 2019 uit wat er zo mooi is aan het vliegtuig:

Vliegtuigspotters mochten geen afscheid nemen van de 747. De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol ligt, heeft een samenscholingsverbod afgekondigd vanwege het coronavirus. “De kans is daarom heel groot dat je wordt weggestuurd en je riskeert ook een boete van 400 euro”, schreef de gemeente op Twitter.

De politie laat weten dat het desondanks extra druk was bij de landingsbaan en dat mensen gewaarschuwd waren om anderhalve meter afstand te houden. De politie heeft mensen moeten bekeuren voor het niet naleven van het samenscholingsverbod in de gemeente Haarlemmermeer.

KLM blijft nog wel gebruikmaken van 747’s voor vrachtvluchten. Die worden uitgevoerd door dochtermaatschappij Martinair.

Bron: nos.nl