Hoe vind je de beste kinderopvang?

0
291

Hoe vind je de beste kinderopvang?

Als ouder zijnde hebben we het beste met onze kinderen voor – Alleen het beste is goed genoeg! Hoewel we het liefst altijd bij hen zijn, betekent goed voor hen zorgen ook dat er brood op de plank moet komen. En dat betekent dat we moeten werken. Vaak kunnen ouders onderling en met eventuele hulp van opa’s en oma’s de kinderen opvangen. Toch ontkomen we er niet altijd aan om ook te kiezen voor kinderopvang. En daar is helemaal niets mis mee! Sterker nog: wanneer je de juiste kinderopvang hebt gevonden is het juist aan te raden je kindje daar een aantal dagen per week naar toe te laten gaan! Ze leren met andere kinderen spelen, normen en waarden, tellen, liedjes zingen en nog veel meer. Maar, hoe kies je de beste kinderopvang? Waar moet je op letten?

Aansluiting bij de opvoeding

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste en tegelijkertijd iets waar ouders het minst snel aan denken. Het allerbeste voor jouw kindje is dat de visie en werkwijze van de opvang aansluit bij de opvoeding die jullie thuis geven. Iedere opvoeding en zo ook die van iedere opvang is anders. Om de overgang voor jouw kindje zo klein mogelijk te maken, sluiten beide goed bij elkaar aan. Je wilt immers niet dat dit botst!
Als jij het heel belangrijk vindt dat jouw kindje lekker van de natuur kan genieten en het prima vindt dat jouw kind vies wordt, wil je niet dat de kinderopvang jouw kindje verbiedt om in het zand te spelen en door de plassen te lopen. Dat zou met elkaar botsen en je kindje in verwarring brengen. Of misschien vind jij zelfredzaamheid heel belangrijk: dan is het fijn wanneer de kinderopvang dit ook stimuleert, in plaats van alles van het kind over te nemen “omdat het anders vies wordt”.

Rondleidingen

Via het internet vind je veel kinderopvangcentra in jouw omgeving. Let goed op de visie: wat vinden ze belangrijk? Waar staan ze voor? Past dit bij jouw eigen normen en waarden? Spreken de woorden die ze gebruiken je aan? Kun je een Facebook pagina vinden met foto’s en video’s? Door met deze vragen in je achterhoofd naar een kinderopvangorganisatie te kijken kom je er al snel achter of een opvang bij je lijkt te passen of niet. Plan in dat geval altijd een vrijblijvende rondleiding in. Doe dit het liefst bij zoveel mogelijk kinderopvangorganisaties, zodat je een zo goed mogelijk beeld krijgt van de verschillen. Ga kijken, stel veel vragen, bekijk hoe de kinderen op de leidsters reageren en plan eventueel een proefdag in voor jouw kindje. Kinderopvang Breda zorgt altijd goed voor jouw kindje!

Een laatste belangrijke tip: luister altijd naar je gevoel. Dit is je allerbeste raadgever!