Home Geen categorie Hoe bereken je procenten en redactiesommen?

Hoe bereken je procenten en redactiesommen?

Vandaag gaan we leren over procenten berekenen en over redactiesommen. Je krijgt eerst uitleg over dit soort sommen. Daarna ga je zelf aan de slag met oefenbladen. Als je nog niet eerder met dit soort sommen hebt gewerkt, lees dan de uitleg goed door voordat je begint met de oefenbladen.

Procenten berekenen

Een procent heeft het volgende symbool: %. Een procent betekent letterlijk ‘per 100’.
Je kan ieder getal nemen, het maakt niet uit hoe groot dat getal is. Door het op te delen in procenten, deel je het eigenlijk door 100.
Eén procent is dus 1/100e deel van het getal.

Als je wilt weten wat 20% van een getal is, is dat dus twintig keer 1/100e van jouw getal. Je kan gemakkelijk weten wat 1/100e van het getal is door de komma twee stappen naar links te zetten. Elk getal heeft een komma, maar als het laatste cijfer een ‘0’ is, is de komma vaak onzichtbaar. Het getal 300,0 is hetzelfde als het getal 300. Kijk maar naar de volgende voorbeelden.

Voorbeeld: Wat is 30% van het getal 150,0?

Stap 1: Deel het getal door 100. Dit doe je door de komma twee stappen naar links te zetten. Het getal 150,0 gedeeld door 100 is dus 1,50.

Stap 2: Neem dit nieuwe getal en doe dit maal het aantal keer dat er voor het % symbool staat. In dit geval is dat 30. Je doet dus: 30 x 1,50 = 45,0.

Stap 3: En dat is je antwoord! 30% van 150,0 is 45,0.

Redactiesommen

Dit zijn eigenlijk kleine verhaaltjes waarin een som in zit. Je moet altijd het verhaaltje goed lezen. Met de informatie die in het verhaaltje zit kan je de som oplossen. Laten we kijken naar het volgende voorbeeld.

Voorbeeld: Kevin heeft 14 euro gevonden op straat. Hij besluit om 5 euro en 50 cent aan zijn kleine broertje te geven. Hoeveel geld heeft Kevin nog over?

Antwoord: Dit verhaal kan je samenvatten als de volgende som: ‘14,0 – 5,50 = ?’
Het gaat bij redactiesommen dus vooral of je de informatie in het verhaal kan omzetten naar een som. De sommen zelf zijn meestal niet zo lastig!

Heb je de uitleg goed gelezen en heb je geen vragen meer? Dan ben je klaar om aan de slag te gaan met de oefenbladen. Veel succes!

Must Read

Nieuw boek over Amalia met foto’s van haar privéleven

In december wordt prinses Amalia 18 jaar en daarom komt er een speciaal boek uit over haar leven. Het boek krijgt de titel Amalia....

Ochtendjournaal van maandag 27 september

Bekijk hier het Jeugdjournaal in de ochtend met nieuws over een groot concert voor het goede doel, schelden met het woord homo en kinderen...

In meerdere plaatsen protest tegen coronamaatregelen

In meerdere steden in het land gingen mensen vandaag de straat op om te protesteren tegen onder meer de coronamaatregelen, zoals de invoering van...

Uitgewoond: jonge woningzoekers live in gesprek met spelers op de woonmarkt

Een jong stel dat wil samenwonen, maar er telkens niet tussenkomt bij de woningbouw. Of: een leraar die met zijn vaste salaris nog geen...

De 9 ontdekkingen van de week

Het is zaterdag! Elke week zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze...