Help! Kan ik nog op vakantie? (en zo ja, daar terrassen?) 

0
186

Wat is er gebeurd?

Vakantie in Frankrijk

Frankrijk staat nog op code geel, je mag daar dus naartoe op vakantie, maar er zijn wel risico’s.

Vanaf 21 juli is er een strengere grenscontrole. Dit betekent dat je bij binnenkomst een speciale gezondheidspas moet hebben, anders moet je in quarantaine. Die pas krijg je alleen na vaccinatie, een recente negatieve test of als je kort geleden corona hebt gehad. Dat bewijs kan je maken in de CoronaCheck-app. Hoe dat werkt en wat voor voorwaarden er zijn, vind je hier.

In Frankrijk heb je vanaf augustus ook die gezondheidspas nodig om bijvoorbeeld een winkelcentrum, museum of restaurant in te komen. Maar, als je onder de 18 bent hoeft dit niet! De Franse corona-minister wil namelijk vakanties voor jongeren niet bederven, dus dat is dan weer een meevaller.

Boven de 18 dus wel, en dan wordt terrassen een dure grap als je nog niet gevaccineerd bent. Je moet dan elke keer 49 euro betalen voor een coronatest.

Voor pretparken moet je de gezondheidspas al vanaf 21 juli laten zien, maar onder de 18 hoeft dat ook niet.

Vakantie in Spanje (inclusief de eilanden)

Een vakantie naar Spanje kan je in principe voor de komende tijd vergeten. Veel Nederlanders gingen de laatste tijd naar Ibiza, Mallorca of de Canarische eilanden, omdat die Spaanse eilanden nog niet zo veel coronabesmettingen hadden. Dat is nu wel zo, en dus verandert ook voor die eilanden de kleurcode naar oranje, en mag je er dus niet meer heen op vakantie.

Reisorganisaties zijn niet verplicht reizen te schrappen. TUI doet dit wel, vanaf 16 juli tot en met 2 augustus. Reizigers mogen hun vakantie omboeken. Maar Corendon bijvoorbeeld niet, die blijven nog vliegen naar Ibiza. Heb je vragen over jouw specifieke vakantie? Check het dan bij je eigen reisorganisatie.

Op het vasteland in Spanje worden de regels strenger. Zo geldt er in sommige steden weer een avondklok en mogen mensen nog maar in groepen van maximaal tien personen bij elkaar komen.

Vakantie in Portugal

Vanaf 16 juli wordt de kleurcode van Portugal oranje en mag je er niet meer naar toe op vakantie. Alleen het eiland Madeira en de eilandengroep Azoren staan op groen, daar zijn geen beperkingen.

Ben je er nu in Portugal op vakantie? Dan moet je vanaf zondag als je terugkomt een vaccinatie-, herstel-, of negatief testbewijs laten zien. Ook moet je in de horeca bewijzen dat je negatief getest of gevaccineerd bent.

Vakantie in Griekenland

Naar Griekenland mag je tot nu toe wel op vakantie, in het land geldt code geel. Er zijn dus wel beperkingen. De Noord-Egeïsche eilanden staan wel op code groen.

Als je naar het land toegaat moet je weer kunnen bewijzen dat je coronaveilig bent (gevaccineerd, getest, etc) én je moet een speciaal Grieks formulier invullen.

In Griekenland mogen alleen mensen die volledig gevaccineerd naar binnen in cafés, restaurants, bioscopen en theaters. De nieuwe regel geldt tot zeker eind augustus en geldt ook voor toeristen. Op een terras mag je wel zitten als je niet gevaccineerd bent. Wat je rechten zijn als je nog niet (helemaal) gevaccineerd bent lees je hier.

Wil je de laatste informatie of staat jouw vakantieland er niet bij? Kijk dan op deze website van de overheid.

Bron: nos.nl