Groot pest-onderzoek: ‘Let ook op pesten na school’

0
258

Pesten is nog altijd een probleem. En het gebeurt niet alleen op school, blijkt uit een groot pest-onderzoek.

Het onderzoek is gedaan door Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, die opkomt voor de rechten van kinderen. Aan het onderzoek deden honderden kinderen mee. Ze vertelden wanneer, waarmee en op welke plekken ze gepest worden.

En, zegt de Kinderombudsvrouw, pesten gebeurt overal.

Dus het aanpakken van pesten moet niet alleen op school gebeuren, zegt ze. Ze wil dat ook sportcoaches, jongerenwerkers en wijkagenten beter gaan opletten om pesten tegen te gaan.

De kinderen in het onderzoek vragen ook om een hardere aanpak van pestkoppen. En ze vinden dat andere kinderen moeten weten hoe het voelt om gepest of buitengesloten te worden.

Praat erover

Kinderen hebben vaak het meeste last van pesten als ze er niet over praten, zegt de Kinderombudsvrouw.

Het vertellen tegen de volwassenen op de plek waar gepest wordt, is de eerste stap om het op te lossen, zegt ze.

Vanavond gaan we verder praten over pesten met Adaja. Ze wordt al sinds groep 4 gepest en vindt het goed dat er nu aandacht is voor pesten. Haar verhaal hoor je om 19.00 in het Jeugdjournaal.

Dag tegen Pesten

Eerder dit jaar was de Dag tegen Pesten. Toen maakten we deze video, waarin YouTuber Qucee uitlegt wat gepest worden met hem heeft gedaan. En hij heeft ook advies voor kinderen.

Twee jaar geleden maakten we een hele uitzending over pesten, met verhalen van kinderen. En tips van bekende Nederlanders die zijn gepest en van pest-deskundigen. Die uitzending kun je hieronder terugkijken.

Bron: nos.nl