Examenstress? Niet met deze tips!

0
1121

Je hele schoolcarrière tot nu toe, van groep 1 tot je examenjaar, heb je toegewerkt naar dit moment: de eindexamens. Je laatste horde op weg naar je middelbare schooldiploma. De een overwint deze horde zo soepel als Dafne Schippers, terwijl de ander strompelend als een pasgeboren kalfje een aantal keer over een horde struikelt. Wat je manier ook is, voor iedereen is het spannend en kan deze periode veel stress opleveren. Met de juiste tips kun je er echter voor zorgen dat deze stress omgezet wordt in gezonde spanning. Zo loop jij zelfverzekerd die examenzaal binnen! 

YouTube is je beste vriend

YouTube is er echt niet alleen voor entertainment, het kan je enorm helpen bij het voorbereiden van je examens. Er zijn tegenwoordig namelijk voor heel veel vakken en heel veel verschillende onderwerpen filmpjes te vinden waarop iets wordt uitgelegd. Dit is natuurlijk super handig, want zo hoor je alles wat je moet kennen weer even opnieuw en zo wordt je geheugen opgefrist. Als je nog een extra uitleg kan gebruiken, moet je dus zeker eens op YouTube kijken of er iets over dat specifieke onderwerp te vinden is. Vast wel! 

Zorg voor een goed ritme

Veel mensen denken al snel dat hun leven tijdens een examenperiode alleen maar uit leren moet bestaan. Absoluut niet! Je moet natuurlijk tijdens deze periode waarschijnlijk wel wat meer leren dan normaal, maar vergeet ook niet om aan andere dingen te denken. Plan ook gewoon wat tijd voor jezelf om even goed te relaxen en compleet iets anders te doen. Zo krijgt je hoofd alleen maar meer rust! Zeg ook zeker je sporttrainingen niet af, omdat je continu wilt leren. Sporten is een super geschikte afleiding van het leren, omdat je met je hoofd even compleet ergens anders bent. Vind hier dus vooral een juiste balans in! 

Wat dacht je van bijles?

Als jij wat minder goede punten haalt voor een vak, hoeft dit nog niet te betekenen dat je er heel slecht in bent. Het kan namelijk ook zo zijn dat de manier waarop een docent de stof uitlegt, gewoon niet de juiste manier is voor jou. Een bijlesdocent zou je hierbij kunnen helpen! Tijdens een bijles van bijvoorbeeld Smartstart is er meer ruimte voor een persoonlijke aanpak die past bij jouw leerstijl. Zo worden dingen net iets anders uitgelegd en zo zie je het licht misschien wel ineens! Een bijles zo vlak voor je examen kan super handig zijn om nog snel even alle stof goed door te nemen en vragen te stellen bij onduidelijkheden.