‘Er is te weinig aandacht voor seksueel misbruik bij jongens’

0
298

Jongens die seksueel zijn misbruikt moeten beter geholpen worden. Dat zeggen organisaties die zich inzetten voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Goede hulp is natuurlijk voor alle kinderen belangrijk, maar ze vinden dat het vooral voor jongens beter kan.

Mark is zo’n jongen. Toen hij 12 was, is hij door een oudere man misbruikt. Hij had nooit gedacht dat hem zoiets zou overkomen. Verslaggever Bart sprak met hem. Mark wil graag anoniem blijven. Daarom is hij niet herkenbaar gefilmd en is zijn stem vervormd.

Als kinderen vertellen dat zoiets bij hun aan de hand is, krijgen ze hulp. Het misbruik wordt gestopt, ze kunnen praten met deskundigen en de politie kijkt of ze de dader kunnen straffen.

Zo gaat het meestal, maar het komt ook voor dat het thuis niet meer veilig is. Dan kan er op andere plekken hulp worden geregeld. Dat soort plekken richten zich vooral op meisjes, maar er is er sinds kort ook een speciale opvang voor jongens. Mark zit ook op die geheime plek, omdat hij bedreigd werd door de man die hem misbruikte.

School

In het speciale huis proberen ze het leven van de jongens zo normaal mogelijk te houden. Ze gaan gewoon naar school, lopen stage en gaan weer sporten of met een andere hobby aan de slag. Daarnaast wordt er van alles aan gedaan om ze weer zelfverzekerd te maken.

Het gaat inmiddels een stuk beter met Mark. En hij hoopt dat meer kinderen over dit onderwerp durven te praten.

Wil je meer weten over misbruik en wat het precies is? In de volgende video vertelt Iva Bicanic er meer over. Zij is psycholoog en weet alles over dit onderwerp.

Bron: nos.nl