Home Onderwijs EMA: mogelijk verband zeldzame trombose en AstraZeneca, voordelen vaccin wegen zwaarder

EMA: mogelijk verband zeldzame trombose en AstraZeneca, voordelen vaccin wegen zwaarder

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft vandaag in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Dat is te lezen in een persbericht op de website. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet.

Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de bijwerkingen. De kans op de zeer zeldzame bijwerking is waarschijnlijk kleiner dan 1 op 100.000.

“Het vaccin werkt zeer beschermend en redt levens”, zei EMA-directeur Emer Cooke tijdens een persconferentie waarin ze de nieuwe beoordeling toelichtte. “Door corona sterven nog steeds duizenden mensen. We moeten de vaccins die we hebben, gebruiken om onszelf te beschermen.”

Kijk hier naar de verklaring van Cooke:

Het EMA onderzocht de afgelopen dagen deze bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin in meer detail. In Europa kregen enkele tientallen mensen last van de zeldzame combinatie kort nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen.

In Nederland kwamen bij het Bijwerkingencentrum Lareb vijf van zulke meldingen binnen. Er zijn in ons land inmiddels meer dan 400.000 prikken met het vaccin gezet.

Er is nog niet genoeg informatie over specifieke risicofactoren om uitspraken te doen over de voor- en nadelen van het vaccin voor bepaalde doelgroepen. Daarom wordt het onderzoek voortgezet.

Het is volgens het EMA heel belangrijk dat zorgmedewerkers en mensen die het AstraZeneca-vaccin krijgen op de hoogte zijn van de zeer zeldzame bijwerkingen. Daarom worden de productinformatie geüpdatet en waarschuwingen toegevoegd.

Nederland heeft het vaccineren met AstraZeneca momenteel gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar vanwege de bijwerkingen. Demissionair minister De Jonge zei vorige week het nieuwe oordeel van het EMA af te wachten totdat besloten wordt of het prikken eventueel wordt hervat.

De Gezondheidsraad komt volgens De Jonge morgen met een spoedadvies, waarvoor overleg is geweest met medische experts zoals tromboseartsen. Daarna wordt besloten hoe het verder gaat. Morgen worden de prikafspraken ook geannuleerd, vrijdag blijven ze in de agenda staan, zei De Jonge vanmiddag in een reactie op het oordeel van de EMA.

“De GGD staat klaar om weer te gaan prikken. Veiligheid van vaccins moeten boven alle twijfel verheven zijn”, schreef De Jonge eerder vandaag in een Facebookbericht.

Half maart stopte Nederland ook al tijdelijk met het vaccin na meldingen van tromboseklachten in het buitenland, specifiek ging het daarbij om zeldzame klachten uit Scandinavië. Het EMA zei kort daarna dat er geen aantoonbaar verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose in algemene zin.

Bron: nos.nl

Must Read

Universiteiten treden op tegen ‘shitstorm aan haat’ richting wetenschappers

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) gaat een plan opstellen om geïntimideerde- en bedreigde wetenschappers beter te ondersteunen. Hoogleraren en universitair docenten hebben te kampen...

Nederlandse Katholieke Kerk scoort slecht in Europese ‘regenboogindex’

De positie van homo's en transgenders is in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland slechter dan in kerken in veel andere Europese landen. Dat blijkt...

Patenten op vaccins vrijgeven? ‘Huidige vaccinatie-apartheid is een morele fout’

Er zijn te weinig coronavaccins om de hele wereld snel in te enten. De Verenigde Staten willen daarom van het patent op coronavaccins af....

Studenten eisen vertrek directeur en hoofddocent mode-instituut Amfi

Studenten van de Amsterdamse mode-opleiding Amfi en studentenvakbond ASVA willen dat de directeur en de hoofddocent van het mode-instituut vertrekken. Volgens de twee partijen...

Slachtoffers op vrijwel lege Dam herdacht, in heel Nederland twee minuten stilte

In heel Nederland zijn de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen bij oorlogen en vredesmissies, in het koninkrijk...