Eindexamenkandidaten maken zich zorgen: ‘Ik ben heel bang’

0
186

Na een jaar van lessen via Zoom en halve dagen op school, beginnen morgen de eindexamens voor middelbare scholieren. Maar vanwege het gemankeerde schooljaar is een groot deel van de eindexamenkandidaten onzeker over hun slagingskans. Dat blijkt uit vragenlijsten die duizenden volgers van NOS Stories hebben ingevuld.

Vorig jaar werden de centrale eindexamens nog geschrapt vanwege corona. Toen telden alleen de schoolexamens. Maar dit jaar besloot onderwijsminister Arie Slob dat de eindexamens wel gewoon doorgaan. Al zijn de slagingsregelingen wel iets versoepeld en trok het kabinet extra geld uit voor bijlessen.

Versoepelingen

Zo kunnen scholieren een extra herkansing gebruiken, hun examens meer spreiden of een vak wegstrepen op hun eindlijst.

De populairste versoepeling is het gebruiken van een extra herkansing. Bijna zeven op de tien eindexamenkandidaten die de vragenlijst invulden, willen dat doen. De eindexamens spreiden is minder geliefd, daarvoor kiezen maar twee op de tien. Langer over je examens doen betekent ook korter vakantie en pas in augustus weten of je geslaagd bent of niet.

Bo, die in het examenjaar zit van het gymnasium, denkt dat ze een minder grote kans heeft om te slagen. Meer dan vier op de tien jongeren denken dat ook.

“Ik ben heel bang voor de examens”, zegt ze. “We hebben sowieso dit jaar minder les gehad. En in de periode dat examenklassen naar school mochten, waren alsnog de helft van mijn lessen online. En online ben ik veel sneller afgeleid.”

Toch zijn er ook mensen die dit jaar juist denken makkelijker te slagen. “Zonder deze versoepelingen zou het wel wat moeilijker worden voor mij, dan zou ik echt veel meer gestresst zijn”, zegt Armaan uit 5 havo.

Armaan vindt dat een diploma niet minder waard wordt door de versoepelingen. “Er zijn twee kanten. Je kunt ook zeggen dat een diploma meer waard is omdat je hebt moeten leren terwijl je hele familie thuis was en jij niet naar de bieb kon gaan.”

Spreekuren met NOS Stories

Om eindexamenleerlingen dit jaar te ondersteunen, organiseert NOS Stories vanaf vanavond eindexamenspreekuren op YouTube. Tijdens de livestreams kunnen leerlingen vragen stellen over de eindexamens aan verschillende docenten in het land. De livestreams beginnen iedere dag om 17.00 uur op het YouTubekanaal van NOS Stories. Hieronder vind je het schema.

Bron: nos.nl