Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen voor de komende drie weken

0
471

Het demissionaire kabinet haalt de teugels vanaf morgen strakker aan. Een nieuwe set coronamaatregelen voor op zijn minst de komende drie weken moet het aantal besmettingen remmen. Zowel vandaag als gisteren werden bij het RIVM meer dan 16.000 nieuwe positieve tests gemeld, de hoogste aantallen sinds het begin van de pandemie.

Op een persconferentie zeiden demissionair premier Rutte en minister De Jonge vanavond dat de maatregelen bedoeld zijn om het aantal interacties tussen mensen te verminderen. Vooral in de avond moet het aantal contactmomenten worden beperkt.

“We hebben een vervelende boodschap. Het is onvermijdelijk dat we teruggrijpen op maatregelen die we kennen uit eerdere fases en die iedereen raken, of je nu gevaccineerd bent of niet”, zei premier Rutte.

Aangepaste openingstijden

Niet-essentiƫle winkels en diensten (waaronder contactberoepen zoals de kapper) moeten om 18.00 uur dicht. De horeca en essentiƫle winkels zoals supermarkten sluiten om 20.00 uur. In de horeca blijft een coronatoegangsbewijs verplicht en moeten gasten zitten.

Evenementen mogen doorgaan, maar alleen tot 18.00 uur. Ook zijn een vaste zitplaats en een check van het coronatoegangsbewijs verplicht. Er mogen maximaal 1250 mensen in een zaal. Voor theaters, bioscopen en concertzalen (met zitplaatsen) geldt geen vervroegde sluiting. Alle sport blijft toegestaan, maar zonder publiek.

Het kabinet geeft het dringende advies om weer zoveel mogelijk thuis te werken – “tenzij het echt niet anders kan”. Scholen blijven open. In het mbo en hoger onderwijs geldt wel een maximale groepsgrootte van 75 mensen per ruimte. Een uitzondering wordt gemaakt voor het afnemen van tentamens en examens.

Overal waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, moeten mensen anderhalve meter afstand houden. Ook geldt op die plekken een mondkapjesplicht. En opnieuw adviseert het kabinet om thuis een beperkt aantal gasten te ontvangen, maximaal vier op een dag.

Wie in huis woont met een besmet persoon, moet weer verplicht in quarantaine. Die regel geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn.

Daarnaast wordt er gewerkt aan het juridisch mogelijk maken van een aantal andere maatregelen. Zo moet het coronatoegangsbewijs straks ook gelden in bijvoorbeeld dierentuinen en pretparken. Een grote aanpassing zou zijn dat het coronabewijs ook op het werk gaat gelden.

Het demissionaire kabinet wil bovendien dat ondernemers straks kunnen kiezen voor toegang met een negatieve coronatest, of voor toegang voor uitsluitend gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van corona. De mogelijkheid om te kiezen tussen dit 2G- en 3G-systeem kan pas in werking treden na instemming van het parlement.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de vanavond aangekondigde maatregelen.

Bron: nos.nl