Dit verandert er aan de coronaregels

0
178

Wat is er gebeurd?

Sporten

Vanaf morgen gaan de sportscholen en binnenzwembaden weer open. Wel gelden er nog extra regels. Zo mogen er maar maximaal dertig mensen binnen en blijven bij de sportschool de kleedkamers en douches dicht. Bij een zwembad mag je wel in de kleedhokjes omkleden.

Buiten sporten mag ook boven de 27 jaar weer in teams. Eerst mochten alleen mensen onder de 27 dat. Die laatste groep hoeft ook geen anderhalve meter afstand te houden bij het buiten sporten, mensen ouder dan 26 moeten dat nog steeds wel.

Pretparken en dierentuinen

Mogen ook weer open. Die vallen namelijk onder de ‘doorstroomlocaties buiten’ en die gaan allemaal weer van het slot. Ook hier zijn er nog wel extra regels. Zo mogen er minder bezoekers binnen dan normaal, afhankelijk van de grootte van het park. Ook mag je als je ouder dan twaalf jaar bent maar met twee mensen tegelijkertijd een kaartje reserveren, dus niet met een hele vriendengroep. Binnenattracties of dierenverblijven die binnen zijn, moeten ook nog even dicht blijven.

Of, zoals Rutte het vorige week in de persconferentie zei: “In de Efteling mag je wel in de Python, maar niet in de Droomvlucht en in de dierentuin mag je wel naar de olifanten maar niet naar het aquarium.”

Kunst en cultuur

Ook sommige plekken voor kunst en cultuur mogen weer open. Muziekscholen bijvoorbeeld, waar je zangles krijgt of een instrument leert spelen. En ook de dansscholen en theaterscholen mogen de deuren weer openen.

Groepslessen mogen hier ook weer, als de leden van die groep maar onder de 18 jaar zijn. Ben je ouder? Dan mogen groepslessen nog even niet en mag je met maximaal twee leerlingen en één docent afspreken.

De bibliotheken gaan ook morgen weer open.

Terrassen

De terrassen zijn natuurlijk al een paar weken weer open tussen 12.00 en 18.00 uur, maar die tijden worden wat ruimer. Vanaf morgen kun je ook ontbijten en uit eten op het terras, want de horeca mag open zijn tussen 06.00 en 20.00 uur.

De extra regels die er waren blijven gelden. Op één terras mogen maximaal vijftig mensen. En tenzij je in hetzelfde huis woont, mag je maar met twee man aan een tafeltje.

School

Op middelbare scholen blijven de regels nog even hetzelfde. Eén of twee dagen naar school dus en de rest online. Maar dat kan wel snel veranderen. Volgende week al hoopt demissionair Onderwijsminister Slob bekend te maken wanneer de middelbare scholen weer helemaal open gaan. Dat zou misschien al aan het einde van deze maand zijn. Anderhalve meter afstand houden op school hoeft dan ook niet meer.

Voor studenten van mbo’s, hogescholen en universiteiten blijft voorlopig nog wel gelden dat ze minimaal één dag in de week naar school kunnen en de rest van de lessen online moeten volgen. Ook moeten zij anderhalve meter afstand blijven houden, tenzij dat door bijvoorbeeld praktijkvakken echt niet kan.

Reizen

Vorige week werd ook bekend dat je weer naar meer landen kunt reizen. Net als vorige zomervakantie werkt het kabinet met kleuren om aan te geven welke landen veilig genoeg zijn. Als een land groen is, kun je er zonder problemen naar toe. Het aantal coronabesmettingen is daar dan heel laag of er zijn al veel mensen gevaccineerd.

Is een land geel dan mag je er ook heen, maar waarschuwt het kabinet wel dat je een risico loopt op een coronabesmetting. Je hoeft dan ook niet in quarantaine als je terug komt. En is een land oranje dan kun je er niet zomaar op vakantie en mag je er alleen heen als het echt niet anders kan. De kans dat je op reis corona krijgt is dan te groot.

Tot afgelopen zaterdag waren alle landen op de wereldkaart nog oranje, maar door de versoepeling zijn sommigen nu naar geel gesprongen.

De landen die nu groen of geel zijn:

Klein dingetje: dan moet dat andere land nog wel Nederlanders binnen laten. Een aantal landen hebben daar nu namelijk strenge regels voor. Zo moet je dan bijvoorbeeld als je aankomt in quarantaine of voor je reist laten zien dat je negatief getest of gevaccineerd bent.

En dit blijft verder hetzelfde:

En deze versoepelingen komen er nog aan:

Volgende week horen we dus waarschijnlijk meer over het openen van de middelbare scholen. Maar ook andere versoepelingen in de toekomst kunnen we al voorspellen. Eind april kwamen Rutte en De Jonge namelijk met een stappenplan. Met iedere stap worden de regels dus minder streng.

Morgen gaat stap twee in. De volgende stap, stap drie, houdt in dat je bijvoorbeeld vier mensen thuis op bezoek mag krijgen en met vier mensen buiten mag chillen. Ook gaan dan de musea, bioscopen en theaters weer open en worden de regels voor het sporten en de horeca wat minder streng.

De volgende persconferentie is over precies twee weken, op 1 juni. Als de ziekenhuis- en besmettingscijfers mee blijven zitten, gaan we dan dus naar stap drie.

Bron: nos.nl