Digitaal leren: de toekomst is begonnen

0
226

Natuurlijk, er werden al wel wat digitale leermiddelen ingezet in het onderwijs. Maar dat was meestal een extraatje, een probeerseltje van een enthousiaste docent. Echt digitaal onderwijs verzorgen, dat was iets van de toekomst. Tot de toekomst ons inhaalde, en plotseling begonnen was, van de ene op de andere dag.

Kan dat ook op afstand?

Een complete schooldag verzorgen terwijl de kinderen niet op school aanwezig zijn. Dat kan toch niet? Ja, er zijn digitale middelen aanwezig die daarbij misschien kunnen helpen, maar om deze zodanig in te zetten dat zij het ‘echte’ onderwijs konden vervangen, dat was nog een ver van onze bed show. Als dat er ooit al van zou komen, dan toch in ieder geval niet op korte termijn.

Als er, zeker binnen het primair onderwijs al gebruik werd gemaakt van digitale middelen, dan was het vaak in het lokaal zelf. Kinderen die op de computer of de tablet wat educatieve spelletjes deden. Het digibord, dat door de docent volop werd gebruikt en volop interactieve mogelijkheden gaf. Over het algemeen werden digitale middelen niet gezien als vervanging van de reguliere lessen, maar als een welkome aanvulling. Een leuke afwisseling voor de leerlingen, die zelf en interactief aan de slag konden. Prima passend bij de veranderende tijd, een tijd waarin steeds meer jonge kinderen digitaal prima uit de voeten kunnen, waarin zij opgroeien met altijd wel een tablet of telefoon binnen handbereik.

Lessen op afstand verzorgen, zo ver waren we nog lang niet. En waarom zouden we? De kinderen zaten allemaal iedere dag in het lokaal, dan hoef je ook geen digitale lessen te verzorgen, toch? Tot de situatie opeens compleet veranderde, en onderwijs op afstand plotseling realiteit werd. E-learning primair onderwijs, hoe pak je dat aan?

Er kan veel meer dan we dachten

Juist toen er plotseling geen keuze was, en e-learning geen leuk projectje maar de dagelijkse realiteit werd, werd voor veel docenten pas duidelijk hoeveel er eigenlijk digitaal mogelijk was. Waar de meeste leerkrachten niet wisten dat het mogelijk was om te videobellen met de hele klas tegelijk, zaten ze het een paar dagen later plotseling te doen. Er bleken tools te zijn om de kinderen digitaal huiswerk op te geven en in te laten leveren. De mogelijkheden bleken eindeloos te zijn!

Juist deze overdaad aan mogelijkheden kan het onoverzichtelijk maken. Welke middelen gaan we gebruiken, en waarom? En hoe zetten we de gekozen opties zo goed en effectief mogelijk in? En, hoe werken ze eigenlijk? Wat zijn de mogelijkheden van een bepaald programma of platform? Docenten bleken en blijken op deze vlakken met veel vragen te zitten. Niet voor niets springen professionals van bijvoorbeeld Edutrainers volop bij om begeleiding te bieden, en docenten wegwijs te maken in het enorme aanbod van digitale leermiddelen. Zo worden alle mogelijkheden optimaal benut, en is iedere docent in staat om ook op afstand de best mogelijke lessen te verzorgen.