De uitzending van 31 januari

0
913

Uur van de waarheid voor Boris Johnson

Het langverwachte rapport van de Britse topambtenaar Sue Gray is klaar. Zij onderzocht wat er waar is van de – deels bevestigde – geruchten dat premier Boris Johnson en hoge regeringsfunctionarissen regelmatig de coronamaatregelen overtraden op ‘lockdownfeestjes’.

Boris Johnson heeft het rapport inmiddels ontvangen en geeft om 16:30 Nederlandse tijd een verklaring in het Britse parlement. Waarschijnlijk zijn de bevindingen binnenkort voor iedereen in te zien.

Heeft kernenergie dan toch de toekomst?

In de zoektocht naar schone energie komt de optie steeds weer voorbij: kerncentrales. Een aantrekkelijke optie, want duurzaam en efficiënt. Maar ook controversieel, vanwege het radioactieve afval dat ze opleveren en de angst voor een kernramp.

De enige kerncentrale die Nederland rijk is, die in Borssele, zou in 2033 sluiten, maar in het regeerakkoord schrijft het kabinet dat hij langer open moet blijven. Ook wil de coalitie de bouw van twee nieuwe kerncentrales mogelijk maken. Heeft kernenergie dan toch de toekomst?

Nieuwsuur nam een kijkje in de centrale in Borssele én op de plek waar het radioactieve afval opgeslagen wordt. En we bespreken de voors en tegens van kernenergie met Andre Faaij, hoogleraar energiesystemen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat heeft testen nog voor zin?

Met de komst van de omikronvariant heeft het aantal coronabesmettingen een enorme vlucht genomen. De teststraten kunnen het niet bijbenen, met lange wachttijden en mensen die naar locaties ver buiten hun regio worden gestuurd tot gevolg.

Ook heeft de GGD moeite met het doorgeven van de positieve testuitslagen aan het RIVM: 122.000 registraties stonden zaterdag in de wacht. En die onderrapportage is in werkelijkheid nog hoger, als gevolg van een technische storing.

Met al die beperkingen is het aantal gerapporteerde positieve testuitslagen een steeds minder nuttig middel om zicht op de ontwikkeling van het virus te houden. Heeft het testbeleid in huidige vorm nog wel zin?

Repareren kun je leren

Een nieuwe smartphone omdat er een barst in het scherm zit, of een nieuwe vaatwasser omdat de afvoerslang verstopt is. We gebruiken steeds meer elektrische apparaten, en als iets stuk is of oud is kopen we gemakkelijk een nieuwe.

Het gevolg is een snel groeiende berg afval met een stekker of batterij. Een mogelijke oplossing: vaker proberen te repareren.

Bron: nos.nl