De uitzending van 31 januari: Excuses Johnson genoeg? // Heeft kernenergie toch toekomst? // Wat heeft testen nog voor zin?

0
269

Uur van de waarheid voor Boris Johnson

De Britse topambtenaar die de lockdownfeestjes in Britse regeringsgebouwen onderzocht, zegt dat die niet hadden mogen plaatsvinden. Volgens haar heeft het leiderschap in het hart van de Britse regering gefaald en is het beoordelingsvermogen tekortgeschoten.

Premier Johnson heeft na deze forse kritiek zijn excuses aangeboden. De oppositie eist zijn aftreden. We bespreken het laatste nieuws met correspondent Fleur Launspach.

Heeft kernenergie dan toch de toekomst?

In de zoektocht naar schone energie komt de optie steeds weer voorbij: kerncentrales. Een aantrekkelijke optie, want duurzaam en efficiënt. Maar ook controversieel, vanwege het radioactieve afval dat ze opleveren en de angst voor een kernramp.

De enige kerncentrale die Nederland rijk is, die in Borssele, zou in 2033 sluiten, maar in het regeerakkoord schrijft het kabinet dat hij langer open moet blijven. Ook wil de coalitie de bouw van twee nieuwe kerncentrales mogelijk maken. Heeft kernenergie dan toch de toekomst?

Nieuwsuur nam een kijkje in de centrale in Borssele én op de plek waar het radioactieve afval opgeslagen wordt. En we bespreken de voors en tegens van kernenergie met Andre Faaij, hoogleraar energiesystemen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat heeft testen nog voor zin?

Met de komst van de omikronvariant heeft het aantal coronabesmettingen een enorme vlucht genomen. De teststraten kunnen het niet bijbenen, met lange wachttijden en mensen die naar locaties ver buiten hun regio worden gestuurd tot gevolg.

Ook heeft de GGD moeite met het doorgeven van de positieve testuitslagen aan het RIVM: 122.000 registraties stonden zaterdag in de wacht. En die onderrapportage is in werkelijkheid nog hoger, als gevolg van een technische storing.

Met al die beperkingen is het aantal gerapporteerde positieve testuitslagen een steeds minder nuttig middel om zicht op de ontwikkeling van het virus te houden. Heeft het testbeleid in huidige vorm nog wel zin? We spreken gezondheidseconoom Xander Koolman en epidemioloog Frits Rosendaal.

Bron: nos.nl