De uitzending van 30 maart

0
472

RIVM somberder over IC-capaciteit

De effecten van de coronamaatregelen zijn tot nu toe minder dan verwacht. Het RIVM is een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatiënten op de IC, wat vorige week nog gold als het sombere scenario.

Dat het aantal hoger ligt komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de IC blijven liggen. Rekende het RIVM vorige week nog met 10 dagen, inmiddels wordt uitgegaan van 23 dagen. Kan de capaciteit op de IC’s snel genoeg opgeschaald worden?

Dakloos tijdens de coronacrisis

Hoe is het om dakloos te zijn in de coronacrisis? Opvangcentra sluiten hun deuren of beperken hun capaciteit om te voorkomen dat mensen te dicht op elkaar liggen. We kijken in Amsterdam waar de gemeente sporthallen ombouwt tot opvangplakken.

Ook Zuid-Afrika in lockdown

Afgelopen week vielen in Zuid-Afrika de eerste doden door het coronavirus. Sinds het einde van de week zit het land op slot. Zeker drie weken moeten de inwoners thuisblijven om de verspreiding van corona te vertragen. Mensen mogen alleen de straat op om basisbehoeften in huis te halen. Drank is in de ban gedaan.

Hoe verschillend pakt de lockdown uit voor rijke en arme Zuid-Afrikanen? Arme mensen in dichtbevolkte townships kunnen moeilijk afstand houden van elkaar. Bovendien geldt voor veel van hen: een dag niet werken, een dag geen eten. Correspondent Bram Vermeulen maakt een reportage.

Bron: nos.nl