De uitzending van 22 april

0
372

Notulen ministerraad openbaar?

Premier Mark Rutte zegt dat er niets onbehoorlijks is gebeurd in de ministerraad waar gesproken is over een feitenrelaas over de toeslagenaffaire. Hij reageerde daarmee op de RTL-onthulling dat de ministerraad bewust de Tweede Kamer niet de gewenste informatie wilde geven. De oppositie heeft woedend gereageerd op de berichten.

Oppositie- en coalitiepartijen willen dat het kabinet opheldering geeft in een Kamerbrief, gevolgd door een Kamerdebat. De oppositie wil bovendien dat de notulen van de ministerraad openbaar worden. Maar kan dat?

Macht en tegenmacht: hoe kan het beter?

Opnieuw eist de Tweede Kamer meer openheid van het kabinet, nu naar aanleiding van notulen uit de ministerraad waarover RTL Nieuws gisteren berichtte. De roep om meer transparantie is niet nieuw. Hoe zou die bewerkstelligd kunnen worden? In het eerste deel van een tweeluik over macht en tegenmacht kijken we vanavond naar de informatievoorziening aan de Tweede Kamer en aan burgers en journalisten. Hoe kan die in het vervolg beter?

Onderwijs nieuwe stijl

Volgens de Inspectie van het Onderwijs moeten het onderwijsniveau structureel omhoog. Er moet niet worden gerepareerd maar gerenoveerd. Het OMT voor Onderwijs adviseert over structurele verbeteringen in het basis- en voortgezet onderwijs en de besteding van de 8,5 miljard euro die scholen krijgen om de achterstanden door corona in te lopen. We gaan langs bij twee basisscholen, in Rotterdam-Zuid en in Echteld. Inge de Wolf, bijzonder hoogleraar onderwijssystemen aan de Universiteit Maastricht en één van de oprichters van het OMT-Onderwijs, is vanavond te gast.

Toptijden voor ASML dankzij wereldwijde chiptekorten

De wereldwijde tekorten aan computerchips zorgen ervoor dat chipmachinefabrikant ASML toptijden beleeft. Het afgelopen kwartaal werd er 4,4 miljard euro omgezet, bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Toen werd er 2,4 miljard euro omzet gedraaid. De hoogste baas Peter Wennink is vanavond te gast.

Bron: nos.nl