De uitzending van 21 oktober

0
196

Franse regering wil hard optreden tegen radicale moslims

In Parijs wordt vandaag een nationale herdenking gehouden voor de omgebrachte leraar Samuel Paty. De docent werd vrijdag onthoofd door een extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. In het onderzoek naar de moord op Paty zijn inmiddels 16 mensen opgepakt.

Frankrijk komt ondertussen met een reeks van verstrekkende maatregelen tegen verdachte islamitische organisaties. Gisteren werd bijvoorbeeld een moskee gesloten die een video op Facebook plaatste, waarin leraar Paty werd zwartgemaakt. En de minister van Binnenlandse Zaken wil een paar honderd geradicaliseerde moslims het land uitzetten.

Of het allemaal wettelijk kan is nog onduidelijk, maar de Franse regering zet duidelijk een koerswijziging in. We bespreken de aanpak met terrorismedeskundige Beatrice de Graaf, zij is vanavond te gast. Ook spreken we met de Franse onderzoeker Hugo Micheron. Hij sprak voor zijn Le Jihadisme fran├žais met 80 gevangen jihadisten.

Sneltesten veelbelovend, maar er zijn ook haken en ogen

Een ‘game-changer’ en ‘zeer hoopgevend’, zo werden de afgelopen weken verschillende nieuwe snelle testmethoden voor het coronavirus ge├»ntroduceerd. Met een beetje geluk hoef je binnenkort slechts een kwartiertje te wachten in de teststraat en kan je met een negatieve test meteen weer aan het werk of naar de winkel. Maar gezondheidseconoom Jochen Mierau ziet nog wel wat haken en ogen. Hij is vanavond te gast. Ook nemen we drie sneltesten onder de loep. Wat zijn de voor- en nadelen?

Bron: nos.nl