De uitzending van 20 april

0
494

Kabinet kondigt versoepelingen aan

Om 19.00 uur geeft het kabinet weer een persconferentie. Volgens ingewijden wordt bekendgemaakt dat de avondklok per 28 april verdwijnt en dat winkels en terrassen – onder voorwaarden – weer open kunnen. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij.

Oordeel over Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komt vandaag met een oordeel over mogelijke bijwerkingen van het Janssen-vaccin. De farmaceut adviseerde de vaccins uit voorzorg niet in te zetten, na enkele meldingen van trombose in combinatie met een bloedplaatjestekort na vaccinatie. Het gaat om ongeveer één melding per miljoen gevaccineerden.

Nederland heeft meer dan 11 miljoen doses besteld van het vaccin dat deels in Leiden is ontwikkeld. Nederland gebruikt het middel niet, in afwachting van het EMA-oordeel. Een totale stop zou een wekenlange vertraging van het vaccinatieschema opleveren. Te gast is epidemioloog Olaf Dekkers, lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Nederland daalt op persvrijheidsindex

Nederland is opnieuw een plek gedaald op de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontières. Volgens RSF werken journalisten in Nederland over het algemeen in vrijheid, maar kan hun toegang tot overheidsdocumenten beter. Fake news-verwijten door populistische politici en fysieke aanvallen op journalisten maken de positie van de pers ook lastiger.

Hoe komen we weer hoger op de index? We spreken journalisten en Pavol Szalai van RSF.

Bron: nos.nl