De uitzending van 2 mei

0
558

Sudanezen oneens over lot Bashir

Het Sudanese leger weigert de afgezette president Omar al-Bashir over te dragen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het hof in Den Haag wil de oud-dictator berechten voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Darfur. Maar het leger wil Bashir in eigen land voor een rechtbank brengen.

Sudanese burgers zijn verdeeld. Een deel vertrouwt de eigen rechters niet, anderen vertrouwen het ICC juist niet. En veel Sudanezen die tegen Bashir demonstreerden, vertrouwen ook de nieuwe militaire machtshebbers niet. De militairen brachten Bashir ten val, maar hielpen hem eerder ook bij zijn oorlogsmisdaden.

Vanavond een reportage van Afrika-correspondent Bram Vermeulen vanuit hoofdstad Khartoum. En te gast is auteur Tjitske Lingsma. Zij schreef het boek All rise! De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid.

Kinderen met autisme socialer door nieuw medicijn

Een nieuwe neusspray maakt kinderen met autisme socialer, schrijven onderzoekers deze week. Na een maand gebruik van de spray met vasopressine herkennen ze gezichtsuitdrukkingen en emoties van anderen beter.

Hoe groot is deze doorbraak? En hoe staan mensen met autisme zelf tegenover de medische ontwikkelingen? We spreken onder andere hoogleraar Wouter Staal, expert op het gebied van ontwikkelingsstoornissen. En we spreken met Lieke Lamb, moeder van een dochter met autisme.

Het einde van gratis bezorging?

Zowel Zalando als H&M gaan in sommige landen verzendkosten rekenen bij kleine online bestellingen. Een trendbreuk: tot nu toe vonden grote webshops klantenbinding belangrijker, wat zorgde voor hoge omzetten maar magere winsten. Hoe zit het met de online winkels in Nederland? En zijn de huidige verdienmodellen van webshops houdbaar?

Kabinet onderneemt nog geen stappen tegen Oekraïne

Het kabinet sluit stappen tegen Oekraïne in de nasleep van de MH17-ramp nog steeds niet uit. Maar is (nog) geen “overtuigend juridisch bewijs” om het land succesvol aansprakelijk te stellen voor het niet volledig sluiten van zijn luchtruim voor of op 17 juli 2014. Dat meldt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Is het een logische afweging om Oekraïne nu niet aansprakelijk te stellen. Te gast is Marieke de Hoon, universitair docent internationaal recht.

Bron: nos.nl