De uitzending van 14 november

0
316

Migrantencrisis Wit-Rusland en Polen

Duizenden migranten willen de Wit-Russische grens oversteken om zo in Polen terecht te komen. Polen heeft zo’n 15.000 militairen bij de grens neergezet om migranten te weren. Maar toch glippen er af en toe vermoeide en verhongerde migranten door het grenshek.

Correspondent Saskia Dekkers is aan de Poolse kant van de grens en laat zien hoe die migranten worden opgevangen. Ook schetst ze de verdeeldheid onder de Poolse bevolking. Want moet je deze mensen helpen of subiet uitzetten?

Voorspellen wat helpt bij autisme

Wetenschappers in het Amsterdam UMC kunnen voorspellen welk kind met autisme baat heeft bij medicatie. Dit doen ze aan de hand van hersenfilmpjes (een EEG) en een rekenmethode die de prikkelverwerking in de hersenen in kaart brengt. Een belangrijke stap, zegt onderzoeker en kinderpsychiater Hilgo Bruining. Nu krijgen kinderen medicatie op basis van hun diagnose. Dat gebeurt als hun gedrag thuis of op school tot grote problemen leidt. “Maar medicijnen als ritalin of een antipsychose-middel onderdrukken alleen het gedrag. Ze pakken de oorzaak in de hersenen niet aan en geven bijwerkingen die soms erger zijn dan de kwaal.”

Zweedse model huurmarkt

Ook in Zweden zijn woningen schaars. De regering trad afgelopen zomer zelfs af vanwege de woningcrisis. Een plan om de strakke regulering van de huurmarkt los te laten, kostte ze de kop. In Zweden worden de prijzen van huurwoningen laag gehouden om huizen zo betaalbaar te houden. Maar daardoor blijven huurders zitten waar ze zitten en zijn projectontwikkelaars niet genegen om te bouwen. De prijzen voor koophuizen stijgen wel.

Correspondent Rolien Créton laat zien wat de problemen zijn van Zweden en hoe ze daar mee omgaan.

Bron: nos.nl